Oficialul european, prezent la Bucuresti in cadrul unei conferinte privind Agenda Digitala si implementarea unui set de actiuni si in Romania, spune ca, la nivelul UE, rata de penetrare a internetului broadband este undeva la 26%.

"Este foarte important ca tarile membre sa-si indrepte atentia spre cei care au ramas in urma, Romania trebuie sa investeasca in dezvoltarea internetului, mai ales in mediul rural, unde populatia are venituri mici si educatie precara", spune Neelie Kroes. De altfel, chiar datele INS arata ca in jur de 40% din populatia tarii traieste la sat.

Cati romani folosesc Internetul si cati au telefon mobil VIDEO

Cele mai raspandite metode de conectare, de acasa, este prin telefon fix si cablu, cu ponderi de 46%, respectiv 45%, potrivit unui studiu IRES. Conexiunea prin banda larga nu este folosita decat de 6% dintre repondenti.  In schimb, conexiunea la Internet cea mai raspandita la serviciu si in scoli este cea prin cablu, fiind folosita de 26% dintre respondenti. Conexiunea prin telefon fix are o pondere de 13%, iar cea broadband de 4%.

De altfel, Romania are la dispozitie 84 de milioane de euro pentru a acoperi zonele rurale fara acces la internet, insa, de cativa ani acesti bani au fost "blocati" in visteria ministerului de resort. In plus, Romania a riscat chiar deschiderea procedurii de infrigement pentru ca fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a incercat redirectionarea banilor catre serviciile de guvernare electronica e-Romania.

Acum, banii vor fi folositi pentru cresterea ratei de penetrare a internetului de mare viteza. Rata de furnizare a accesului la internet va depasi, conform ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, 90% pana in 2015.

"Avem prevazuta cresterea ratei de acces la internet la peste 90% pana in 2015 si vom acoperi cel putin 90% din cele 3.648 de «zone albe» (zone in care populatia nu are acces la internet - n.r.). Agenda Digitala a inceput sa prinda contur. Romania se afla pe locul sapte in topul mondial al tarilor care adopta tehnologiile avansate. De asemenea, ocupam locul 16 la conexiunile la internet broadband, iar in ultimul an conexiunile in banda larga au crescut cu 6%, dar nu este de ajuns", a spus Vreme.

In ciuda declaratiilor optimiste ale ministrului, Romania este una dintre pietele cel mai putin dezvoltate din UE, cu o rata de penetrare de aproximativ 14% la finalul anului trecut, in ceea ce priveste internetul de banda larga la punct fix.

Mai mult, cifrele enuntate in Strategia Nationala de Broadband, lansata in urma cu doi ani, nu au fost respectate. Ea prevedea ca in 2010, Romania sa aiba 40% acces la internet in puncte fixe si 80% in 2015.

"Si de ce nu, sa mai si muncim"

Este sloganul sub care si-a incheiat prezentarea Valerian Vreme. Un plan care contine planuri. Ministrul Comunicatiilor a mai prezentat cateva directii pe care le va cuprinde planul, numit Agenda Digitala, prin care va creste accesul la internet si Romania va fi informatizata. Ulterior, ministerul va elabora o strategie de informatizare a Romaniei 2011-2020.

Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, reglementatorul pietei telecom, a caracterizat planurile autoritatile drept "ambitioase". Si asta pentru ca el a reamintit ca vorbim despre internet de mare viteza si cresterea numarului de linii instalate intr-o tara unde acoperirea retelelor de cupru este la jumatate fata de tarile europene.

Citeste si:

Dupa americani, britanicii trag linie si aduna. Coruptia este una dintre principalele probleme in Romania

Boc: Statul va pastra pachetele majoritare la companii strategice din energie si alte domenii cheie

Sursa foto: informatics.unlv.edu