Titlul onorific pentru cetateanul cu numarul 7.000.000.000 este aprig disputat intre un baiat si o fata. Ambii s-au nascut joi, 31 octombrie. Ea in Filipine, el in Rusia. Mamele celor doi bebelusi au fost felicitate deoarece au contribuit la marea noastra familie.

Si pentru ca tot mai multi pamanteni au inceput sa-si puna intrebarea (in gluma, fireste) „Oare eu al catelea am fost pe Pamant in momentul in care am venit pe lume?”, specialistii in tehnologie s-au pus deja pe treaba. Au creat un soft care le dezvaluie utilizatorilor ce numar au fost cand s-au nascut, prezentat pe BBC News. Programul arata, totodata, numarul populatiei tarii in care locuiesc, al oamenilor care se nasc pe ora, al celor decedati, dar si al celor care decid sa emigreze.

De exemplu, daca este sa dam crezare software-ului pus la dispozitie de divizia de online a televiziunii britanice, populatia Romaniei este estimata la aproximativ 21,4 milioane de oameni, din care se inregistreaza 25 de nasteri/ora si 29 de decese/ora. Programul calculeaza si numarul emigrantilor pe zi (in cazul Romaniei, vorbim de 2).

In Romania, speranta de viata in cazul femeilor este de 73,2 ani, iar in cazul barbatilor de 69,9 ani, se mai arata pe site-ul celor de la BBC.

Tara cu natalitatea maxim crescuta este Quatarul, unde au loc 514 nasteri pe zi, iar tara cu cele mai multe decese inregistrate este Moldova: 106 morti pe zi.

Japonia este tara unde speranta de viata este de 82,7 ani, iar Republica Centrala Africana are o speranta de viata de 45,9 ani.

Potrivit celor de la BBC News, natalitatea in Romania se afla "intr-o crestere incetinita". Femeile dau nastere la cel mult doi copii, lucru care duce la majorarea numarului oamenilor in varsta, sunt sustinuti de forta muncitoare.

Conform estimarilor, la nivel global se consuma de doua ori mai multe resurse decat se facea in trecut. Natiunile Unite sustin ca daca se va continua acest trend ascendent, pana in 2030 vom avea nevoie de doua planete precum Terra pentru a fi sustinuti.

La mijlocul secolului, populatia urbana a lumii a fost egala cu populatia globala in anul 2004. In anul 1.500, pe glob erau 500 de milioane de locuitori.

Cu atata iubire, Terra ar putea gazdui pana la sfarsitul secolului pana la 16 miliarde de suflete

Supra-popularea aduce insa probleme uriase. Cea mai mare: resursele minerale si felul in care le gestionam. Doar 5% dintre muritori consuma aproape un sfert din bogatiile minerale. Noi romanii vom ramane fara petrol in urmatorii 15 ani si fara gaze naturale in urmatorii 10. Dureros este ca in viitor potrivit unui studiu al Bancii Mondiale din ce in ce mai multi se vor stinge de foame. Nu este cazul nostru.

Cele mai aglomerate tari din Asia si Africa sunt si cele mai sarace. Noi ocupam un rezonabil loc 5 in Europa dupa suprafata arabila si daca ne-am mobiliza am putea sa hranim 100 de milioane de guri.  Salbe sanse deocamdata, nu cultivam eficient pamantul, asa ca mancam de la altii.

Asistam si la o lupta a generatiilor. In timp ce Europa imbatraneste, iar populatia Romaniei va scadea la 17 milioane intr-o jumatate de secol, tarile sarace pur si simplu vor exploda. In urmatorii 40 de ani Etiopia va avea mai multi cetateni decat industrializata Germanie.

Dar lumea este intr-o continua schimbare. In 2008, pentru prima data in istorie, mai multe persoane traiau la oras decat la tara. Aici declicul s-a produs mult mai devreme, undeva pe la inceputul anilor 80. Iar acum peste 11 milioane de cetateni s-au stabilit in zonele urbane.

Totusi nu ocupam atat de mult spatiu pe cat credem. Daca toate cele sapte miliarde de pamanteni ar trai laolalta, iar densitatea ar fi similara cu cea a Bucurestiului, atunci intreaga populatia a globului ar incapea intr-o tara mare cat Romania, Moldova, Bulgaria, Grecia si fosta Yugoslavie.

Citeste si:

S-a nascut pamanteanul cu numarul 7.000.000.000. Suprapopularea aduce probleme uriase. In cati ani va ramane Romania fara gaze si petrol VIDEO

Cel mai bun loc de munca din lume