De ce ar plati insa HP o suma aproape egala cu cea pentru care va fi achizitionata si cunoscuta companie Motorola, pentru o firma britanica nu prea cunoscuta, a fost subiectul dezvbatut de actionarii HP saptamana trecuta, in timp ce vindeau actiuni ale companiei si provocau cea mai mare scadere a titlurilor firmei din ultimii 24 de ani.

Cine este Mike Lynch

Mike Lynch (45 ani) s-a nascut in Irlanda, dar s-a mutat in Marea Britanie pe cand era doar un copil. A studiat ingineria si matematica-informatica la Universitatea Cambridge din UK. In `91, a fondat compania Neurodynamics, din care a rezultat firma de soft Autonomy cinci ani mai tarziu.

Autonomy s-a listat pe bursa londoneza in 2000, devenind astazi al doilea mare producator de software din Anglia. Firma este specializata in date precum email, apeluri telefonice, video si furnizeaza diverse softuri care analizeaza aceste date, reusind sa le faca interactive pentru utilizatori. Lynch detine 8% din cadrul companiei.

Softul care scaneaza mail-uri si traduce conversatiile

De exemplu, softul Autonomy, creat de doi studenti „un pic tocilari” de la Cambridge, este folosit in call-centere precum cele ale operatorului de telefonie mobila Vodafone, pentru a intercepta momentele in care clientii devin irascibili si pentru a-i alarma pe superiori.

Totodata, softul poate fi folosit pentru a scana e-mail-uri si apeluri telefonice. Mai mult, programul extrage doar cele 10 ore relevante pentru subiectul respectiv – totul legal in industria financiara, unde reglementarile sunt destul de dure in ceea ce priveste intimitatea utilizatorilor. Un exemplu elocvent in acest caz il reprezinta condamnarea brokerului Jérôme Kerviel, cel care a cauzat pierderi de 5 miliarde de euro pentru banca franceza Societe Generale. Probele care au dus la condamnarea lui Kerviel au fost obtinute prin intermediul tehnologiei Autonomy.

Ce spun sefii HP despre intentia de preluare a producatorului britanic

Directorul executiv al Hewlett-Packard, Leo Apotheker, se va intalni cu actionarii companiei IT in New York, Boston si Londra pentru a-i convinge pe acestia de faptul ca atat afacerea cu software, cat si iesirea de pe piata PC-urilor sunt doua miscari vitale pentru ca HP sa tina pasul cu dezvoltarea tehnologica a secolului XXI.

„Suntem intr-un punct de cotitura al istoriei noastre", a declarat Apotheker, citat de Financial Times.

Apotheker sustine ca Hewlett-Packard va recastiga cele 40 de miliarde de dolari pe care ar putea sa le piarda daca va vinde divizia de PC-uri.

Actiunile HP au scazut cu 25% dupa ce planurile companiei au fost dezvaluite public.

„Trebuie sa incepem sa actionam ca o companie integrata, cu software-ul ca nucleu. Daca HP nu ar fi facut aceasta mutare, am fi ajuns la marginea prapastiei", a adaugat Apotheker despre modul in care compania de IT a functionat ca un conglomerat, gestionand mai multe produse si servicii independente.

Fostul presedinte al Oracle, Ray Lane, a afirmat ca divizia de PC-uri reprezenta o piedica in incercarea de a-si mentine profitul. Mai mult, Lane este de parere ca HP poate prospera independent de divizia de calculatoare.

„Ei trebuie sa concureze cu un brat legat la spate. Nu sunt liberi sa puna Google Android pe dispozitivele lor”, a punctat Lane.

Desi se preconizeaza ca HP va avea vanzari mai mici decat alte companii de software, precum Oracle, IBM sau SAP, Apotheker crede ca producatorul american de tehnologie are potentialul de a schimba piata.

Citeste si:

Si fondatorii de corporatii sunt dati afara uneori. Cum au dat lovitura sefii companiilor dupa ce au fost concediati

Secretele cartilor de credit. Cum isi protejeaza bancherii cardurile, pentru a nu fi falsificate FOTO