La 20 petaflopi, adica 20 de cvadrilioane de calcule/secunda, Titan surclaseaza super-computerul Sequioa din California, care detine coroana din iunie. 

"Top 500" al celor mai tari computere din lume va fi dat publicitatii luna viitoare. Iar Statele Unite sunt din nou in varful lumii calculatoarelor, dupa ce au cedat teren Japoniei, Chinei si Germaniei in ultimii trei ani. 

Titan va ajuta oamenii de stiinta din SUA in cercetarile din domeniul schimbarilor climaterice, biocombustibililor, energiei nucleare si nu numai. Vor avea astfel la indemana unealta necesara pentru a realiza urmatorul val de baterii auto sau noile instrumente pentru prognozele meteo si mai precise - toate dezvoltate in America.

Titan are 299.008 de CPU-uri realizate de AMD si 18.688 de GPU-uri marca Nvidia (NVDA). Performanta este de 10 ori mai buna ca a predecesorului.

Doar pentru a-l baga in priza, costul ajungea undeva la 7 milioane de dolari anul trecut, pana sa i se faca upgrade-ul.

Pretul total al masinariei era estimat in 2011 undeva la aproape 100 de milioane de dolari.

"Costa miliarde de dolari sa dezvolti procesoare de calcul de inalta performanta si nu exista nicio modalitate de a recupera banii", a declarat Steve Scott, director de tehnologie la Nvidia. Pana in 2016, americanii vor sa construiasca super-computerul cu o viteza de 10 ori mai mare ca a lui Titan.