"Oamenii s-au tot intrebat: Cu ce altceva poti sa mai vii dupa un produs ca iPhone 4? Am placerea sa va prezint acum noul iPhone 4S", a anuntat aseara Phil Schiller, vicepresedinte Apple.

Cand o lume intreaga astepta cu sufletul la gura iPhone 5, inginerii de la Apple au dezvelit in schimb iPhone 4...S. Nu difera foarte mult de modelul existent deja pe piata. Noutatea consta insa in comanda vocala. Iar reactia publicului nu s-a simtit nicaieri altundeva mai bine decat la bursa. Actiunile Apple au pierdut aproape 12 dolari imediat dupa lansare.

"Am deja un telefon si-mi place. Asa ca nu sunt convins daca cel nou poate fi mult mai bun sau mai subtire", a declarat un pasionat de gadgeturi.

"Lucrul care mi-a starnit interesul a fost noul sistem de recunoastere vocala, care-ti permite sa trimiti mesaje scrise vorbind", a spus un altul.

In plus, telefonul este mai rapid, are o camera foto cu o rezolutie mai mare si un "asistent personal" care raspunde la comenzi vocale. Siri, cum a fost botezata aplicatia, stie sa dea raspunsuri unor intrebari ca "Am nevoie de o umbrela azi?" sau "Unde gasesc pizza?" Noul produs este optimizat pentru jocuri, fiind de aproape sapte ori mai rapid, din punct de vedere al graficii, decat iPhone 4.

Cel mai atractiv lucru la iPhone 4S ramane insa pretul. 199 de dolari pentru versiunea cu 16 gigabiti si 299 de dolari pentru cea cu 32. Un posibil avantaj in lupta cu alte telefoane inteligente. De data aceasta insa, vor aparea de la bun inceput iPhone 4S de culoarea alba si neagra. 

"Initial, iPhone a avut piata telefoanelor inteligente doar pentru el, insa acum are competitori telefoanele Android", a spus Duncan Bell, jurnalist IT.

Nu se vor retrage de la comercializare modelele iPhone 3GS si iPhone 4, au anuntat oficialii companiei. Lansarea pe piata va avea loc pe 14 octombrie, iar precomenzile vor putea fi realizate de miercuri, 7 octombrie.

100 de milioane de telefoane iPhone s-au vandut pana acum, iar conform unui studiu recent, realizat de InMobi in Statele Unite, 41% dintre utilizatorii de iPhone4 ar cumpara noul model. 15% ar opta pentru varianta mai ieftina.

iPhone 4S, model ce va fi mai rapid, mai subtire si cu un ecran mai mare, ar trebui sa ajute Apple sa pastreze distanta fata de principalul concurent, Samsung Electronics.

Noul produs Apple are procesor A5, pe care il gasim si pe iPad 2. In ceea ce priveste viteza de download, aceasta este de 1,4 Mbps, de doua ori mai mare decat cea a iPhone 4. Smartphone-ul are camera de 8 MP, iar conexiunea wireless a fost imbunatatita. Si bateria are o autonomie mai mare.

Daca ne referim la caracteristicile video, trebuie sa precizam ca iPhone 4S poate filma video la rezolutie HD 1080p, un progres de la modelul iPhone 4, care inregistra la 720p.

"iPhone 4S iti inregistreaza comenzile ca si cand ai fi un copil sau un vorbitor de limba straina", informeaza engadget.com

Apple a prezentat noua versiune de iPhone, dupa 15 luni de asteptare, in speranta ca va pastra pozitia de lider fata de concurentii care vand modele dotate cu sistemul de operare Android produs de Google.

In cadrul evenimentului, Tim Cook a precizat ca Apple si-a extins saptamana trecuta lantul de magazine, in China si Hong Kong.

Noul director a vorbit despre MacBook Pro si iMac, carora le-a laudat rapiditatea. CEO-ul celui mai admirat brand din lume nu uita sa aminteasca despre vanzarile in crestere ale Apple. "Mai mult de jumatate dintre iPhone-urile vandute sunt iPhone 4", spune acesta.

iPhone, considerat un element de referinta al pietei smartphone, a avut un succes imens inca de la lansarea in 2007, dar este concurat puternic de telefoanele cu sistem de operare Android, care conduc pe piata din SUA, cu o cota de 43%, potrivit datelor companiei de cercetare a pietei Nielsen.

Modelul iPhone se afla pe locul al doilea pe piata americana, cu 28%.

La nivel mondial, livrarile de iPhone au urcat cu 9,1% in trimestrul al doilea, iar cele ale Nokia au scazut cu 30%. Apple a preluat pozitia de lider pe acest segment, cu o cota de 18,4%, devansand Nokia.

Samsung a urcat pe locul al doilea, cu o cota de 17,8% pe piata mondiala.

Citeste si:

10 lucruri care ar trebui sa te ingrijoreze in prezent

O tara macinata de saracie detine titlul de cea mai scumpa destinatie pentru expati