1. Cerceteaza piata

Intereseaza-te daca firma in care lucrezi a facut de curand mariri de salarii si afla cat castiga colegii tai. In plus, vezi care este salariul mediu pentru pozitia pe care o ocupi.

2. Enumera-ti sucessele

Fie ca este vorba despre un nou client sau ai participat la cursuri la pregatire, fii pregatit sa iti sustii calitatile in fata sefului.

3. Incearca sa te pui in locul lui

Inainte de a cere marirea, incearca sa vezi ce abilitati si ce rezultate te-ar impresiona pe tine in primul rand.

4. Spune care sunt atu-urile tale si ce te diferentiaza de restul colegilor

Specialistii in resurse umane sustin ca, atunci cand cer o marire, salariatii tind sa enumere doar ceea ce fac, in loc sa arate cat de bine fac acele lucruri.

5. Nu ameninta ca iti dai demisia

Orice ai face atunci cand ceri o marire de salariu, nu ameninta ca iti vei da demisia daca nu o primesti. Asta doar daca nu este pregatit sa pleci din firma chiar de a doua zi.

6. Nimanui nu-i pasa de cariera ta la fel de mult ca tie

Trebuie sa fii hotarat si sa stii cum sa te promovezi. Si asta pentru ca nu nimeni nu iti va oferi un salariu mai mare daca tu nu il ceri.

7. Fii pregatit sa spuna nu

Oricand de mult ti-a dori o marire de salariu, fii pregatit ca seful tau sa spuna nu. Insa, poti intreba daca exista totusi posibilitatea ca acest lucru sa se intample intr-un interval de 3-6 luni pentru ca vrei sa avansezi in cadrul companiei la care lucrezi.

8. Cere mai multe avantaje

Exista si cazuri in care salariatii accepta sa lucreze pe lefuri mai mici, dar au alte avantaje, precum mai multe zile libere sau un program mai flexibil.

Citeste si

Top 10 afaceri copiate de chinezi GALERIE FOTO

Mai scumpa decat bourbon-ul. Palinca romaneasca se vinde cu 300 de euro sticla in Japonia. VIDEO