Poti sa fii dat afara doar pentru ca ai cont pe Facebook? Da, dar nu chiar doar pentru asta. Daca insa faci comentarii la adresa companiei sau la adresa sefilor mai putin placute sau daca postezi fotografii de la o petrecere unde, sa zicem, te-ai “simtit mai bine”, toate acestea pot fi un motiv destul de intemeiat pentru un sef care nu are simtul umorului.

Si chiar daca explicatia care ti se da nu este intotdeauna aceasta, poate ca ar trebui, intr-un asemenea caz, sa-ti verifici profilul de Facebook si sa vezi daca nu cumva activitatea ta pe reteaua de socializare a suparat pe cineva.

Deocamdata, in Romania, nu s-a plans nimeni ca ar fi fost dat afara din aceasta cauza, dar in America si in Europa au aparut cazuri de angajati care sustin sus si tare ca acesta ar fi fost motivul pentru care au ramas fara job.

De altfel, un studiu realizat de o companie de securitate pe internet releva faptul ca 17% dintre angajatori au o problema cu faptul ca angajatii lor folosesc retelele de socializare, iar 8% dintre acestia au recunoscut ca si-au concediat salariatii din cauza comportamentului acestora de pe site-uri ca Facebook sau LinkedIn. Procent dublu fata de anul anterior, cand doar 4% din manageri au recunoscut acest lucru.

Motivele cel mai des invocate au fost comentariile despre companie sau despre conducere, care duceau la denigrarea acestora.

Angajatii s-au plans, in schimb, de faptul ca au fost dati afara doar pentru ca au intrat pe Facebook in timp ce se aflau acasa, scuzandu-se la serviciu ca sunt bolnavi. Sau ca sefii si-au facut conturi fictive, prin care le cer prietenia si, astfel, le spioneaza activitatea pe retelele de socializare.

Oricum ar fi, ai mare grija le ce postezi pe astfel de site-uri in legatura cu jobul, cu colegii sau cu firma, dar si cu cine te “imprietenesti”.

Iata mai jos ce trebuie si ce nu trebuie sa faci pe retelele de socializare, pentru a nu atrage furia sefilor sau pe cea a colegilor, care te-ar putea barfi la sefi:

1. Nu intra pe astfel de site-uri de la serviciu sau in timpul programului, decat daca ai permisiunea sa faci acest lucru. Nu folosi retelele de socializare decat daca consideri ca te ajuta in munca pe care o faci. De exemplu, un agent de vanzari are mai multe motive sa foloseasca Facebook sau LinkedIn de la munca (tine legatura cu clientii) decat un contabil.

2. Nu posta pe profilul tau lucruri care ti-ar putea compromite imaginea. Unii angajati au ramas fara job doar pentru ca au incarcat fotografii de la petreceri unde s-au imbracat "mai putin conventional".

3. Sterge comentariile lasate de altii, dar care te pot baga pe tine in bucluc. Modifica-le sau cere celor care le-au postat sa le stearga.

4. Ia-ti mai multe masuri de securitate. Chiar daca ti se pare ca nu mai ai libertatea pe care o vrei, aceste setari te pot ajuta sa fii mai linistit, iar profilul tau nu va putea fi vizualizat decat de cei pe care ii lasi tu sa-l vada.

5. Nu posta informatii prea personale, pe care nu vrei sa le imparti cu toata lumea.

6. Verifica informatiile care apar despre tine pe internet. Cauta-ti frecvent numele in Google si vezi in ce context acesta este folosit. Daca tu nu o faci prea des, seful tau s-ar putea s-o faca. 

7. Verifica pe profilurile prietenilor ce comentarii fac si ce fotografii posteaza care ar putea sa te prezinte in situatii compromitatoare.

8. Ai grija ca pozele sau comentariile pe care le faci la adresa altora sa nu-i puna pe acestia intr-o lumina negativa.

9. Nu amesteca informatiile personale cu cele profesionale.

10. Ai grija cu cine “te imprietenesti” pe Facebook. Reteaua de socializare este, pana la urma, un loc unde vrei sa te simti bine si nu esti obligat sa fii prieten cu colegii de munca sau, si mai periculos, cu seful. Asa ca, daca vrei sa te simti in largul tau si sa nu trebuiasca sa fii cu ochii in patru legat de ce postezi pe profilul tau, poate ca ar fi bine ca printre prietenii tai sa nu se regaseasca si colegii de la birou, daca nu ai si o relatie extraprofesionala cu ei.

Si chiar daca, la prima vedere, retelele de socializare sunt inofensive, pentru angajatori acestea au devenit o reala problema.

De exemplu, in Germania, tot mai multe companii mari blocheaza accesul la retele sociale precum Facebook si Twitter, de frica spionajului industrial.

In timp ce Volkswagen, Porsche ori Commerzbank blocheaza accesul angajatilor la retelele sociale Twitter si Facebook, E.ON si grupul Linde intentioneaza sa interzica accesul si la YouTube.

De exemplu, producatorul german de automobile sport Porsche a decis recent sa blocheze accesul angajatilor la retele de socializare precum Facebook, pentru a se proteja de spionajul industrial.

Conducerea Porsche este ingrijorata ca serviciile straine de spionaj ar putea sa ii urmareasca angajatii care posteaza informatii confidentiale pe Facebook si alte servicii de socializare pe internet, expunand astfel compania.

"Retelele sociale sunt principala poarta de intrare a virusilor in sistemele informatice ale companiilor", isi justifica reprezentantii companiilor teama de spionaj industrial.


Pe de alta parte, mai mult de o treime din angajatii din Germania au recunoscut ca folosesc, la locul de munca, retelele sociale, in interes personal. Directorii sunt ingrijorati ca, astfel, scade productivitatea angajatilor.

Astfel, pe langa aceste temeri privind confidentialitatea datelor, angajatorii din toata lumea, de altfel, mai au o problema: angajatii care folosesc retelele de socializare de la serviciu sunt mai putin productivi.

Un studiu la nivel mondial, care a inclus si Romania, arata ca o companie din doua, a restrictionat accesul angajatilor la astfel de site-uri, dupa ce managerii au observat ca productivitatea scade cu 20%, atunci cand angajatii isi pierd timpul pe internet.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel vrea sa promoveze o lege prin care firmele de resurse umane nu mai au voie sa utilizeze retelele sociale pentru recrutari, cu scopul de a se proteja viata privata a candidatilor la joburi. Vor fi permise doar platformele profesionale, ca Xing sau LinkedIn.