Specialistii in HR spun ca daca ai fost disponibilizat, vrei "altceva" decat ceea ce faci acum sau ai aplicat deja timp de mai multe luni la joburile de pe site-urile de recrutare si nu a aparut nimic, ai mai multe variante la indemana, dar totul depinde de disponibilitatea ta si de dorinta de schimbare. Asta in primul rand! Uneori, tine insa si de banii de care dispui!

Marius Girlea, general manager al site-ului jobsinro.ro, a adunat mai multe sfaturi pentru tine.

CE-I DE FACUT?

1. Porneste firma ta. Sunt destule companii mici care nu-si permit specialisti cu norma intreaga. Vei putea lucra ca si consultant sau pe proiecte.

In cazul in care ti se pare prea riscant, dar ai un capital la dispozitie, arunca o privire si pe ideile de afaceri cu 2.000 de euro, pe care le-am pregatit pentru tine.

2. Fii proactiv si suna la angajatorii din specialitatea ta chiar daca nu ai nici macar un indiciu ca ar cauta pe cineva. 90% din joburile din Romania nu ajung niciodata la publicare sau nu ajungi sa vezi tu unde se publica.

3. Cauta o pozitie imediat inferioara ultimei, in speranta ca in scurt timp vei urca in ierarhie, acolo unde consideri ca iti este locul. Retragerile strategice sunt o optiune mai buna decat jertfa pe metereze. Fiind criza trebuie sa fii cat mai flexibil si deschis ofertelor.

4. Fructifica retelele sociale, mai ales LinkedIn.

5. Apeleaza la recruterii internationali

si nu uita nici de EURES!

6. Cerceteaza ofertele agentiilor nationale ale fortelor de munca din tarile ale caror limbi le vorbesti, daca relocarea nu este o problema pentru tine sau familia ta

!

7. Nu uita ca statul ramane principalul angajator in orice stat!

ALTE IDEI:

SCHIMBAREA MESERIEI. Unii dintre cei care au trecut printr-o experienta similara, s-au specializat in alte meserii. De exemplu, un domn inginer proiectant a invatat in somaj proiectarea computerizata, iar un alt domn si-a schimbat meseria in maseur, dupa niste cursuri de profil.

Uita-te pe anunturile companiilor si vezi ce se cauta pe piata muncii si daca te atrage ceva si poti si sa te re-specializezi, nu mai sta pe ganduri! Reorienteaza-te!

O problema pe care ai putea sa o ai in ochii potentialilor angajatori este hiperspecializarea adica ai lucrat 15-20 de ani in acelasi loc! Aici, nu ai putea sa combati decat prin noi cursuri in alte domenii de interes.

DOMENIILE BUNE. Consultantii sunt de parere ca in IT, constructii si contabilitate nu conteaza atat de mult varsta. Nota: Constructiile fiind acum cam la pamant in Romania, mai degraba cauta in alta tara!

PORTRET ROBOT

Potrivit unor date recente, cei mai multi dintre somerii de pe piata locala sunt persoane trecute de 45 de ani, absolventi de studii primare si liceale, cu un nivel scazut de calificare la locul de munca.

Potrivit ANOFM, peste 30% dintre someri au peste 45 de ani, sunt in majoritate barbati, iar cei mai multi dintre ei se afla in somaj de peste 12 luni.

La ora actuala, statul sprijina financiar angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani.

Angajatorii, care opteaza pentru acest tip de sprijin, sunt scutiti pe o perioada de 12 luni de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii.

In plus, mai au si alte facilitati lunare.

Angajatorul are insa obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin doi ani.

In caz contrar, companiile sunt obligate sa restituie, in totalitate, sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a BNR in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.

Cu toate acestea, sunt mii sau chiar zeci de mii de oameni aflati intr-o astfel de situatie si care nu isi gasesc de lucru nicaieri!