"In legatura cu propunerile care vizeaza reducerea drepturilor salariale cu 25%, vreau sa fie foarte clar ca aceasta reducere cu 25% se va aplica si salariatilor de la companiile si societati nationale, unde statul are capital majoritar sau integral. Inclusiv CEC, Eximbank si alte companii sau societati, unde statul, intr-o forma sau alta, este actionar majoritar", a spus Emil Boc.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara ca angajatii din companiile de stat ar trebui sa accepte o reducere a salariilor, din solidaritate.

"Desi nu am negociat cu FMI despre reducerile de salarii in companiile de stat, eu cred ca ar trebui cu totii sa fim solidari si sa facem cu totii un efort. Probabil, Ministerul de Finante va gasi o solutie", a spus Videanu.

Castigurile pe care le au angajatii din companiile controlate de Ministerul Economiei sunt printre cele mai mari din tara. Salariile din societati precum Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica sau Electrica, foste regii de gaze sau de electricitate, depasesc in cele mai multe dintre cazuri suma de 20 de milioane de lei vechi!

Totodata, premierul Emil Boc a cerut ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului, sa sisteze in companiile subordonate orice licitatie pentru achizitionarea de masini, televizoare, imobile sau alte bunuri care nu sunt de stricta necesitate, aratand ca acestea pot fi amanate "pentru vremuri mai bune".

Astfel, Boc vrea reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii cu 20% in toate institutiile statului.

"Cu exceptia celor de ordine publica, siguranta nationala, va solicit sa faceti o reducere de 20%, suplimentara fata de cea de 15% pe care am inceput-o in 2009. Asta inseamna reducere de cheltuieli de transport, de benzina, de telefoane, de deplasari externe si de alte bunuri de acest fel. Repet, nu vizam aici functionarea politiei, armatei, pentru ca aici sunt servicii care nu pot avea, sa spunem, o reducere de combustibili. Dar, in rest, la ministere rog ca aceasta reducere de 20% a cheltuielilor cu bunuri si servicii sa fie operabila si o vom concretiza in rectificarea de buget", a spus premierul.

"Va solicit sa sistati orice licitatie care vizeaza masini, sedii si alte produse de acest fel, care nu au incidenta imediata si importanta pentru bugetul de stat si pentru functionarea normala a institutiilor. Ele pot fi amanate pentru vremuri mai bune. Acum trebuie sa ne concentram toate eforturile pentru a realiza investitiile majore de care Romania are nevoie prin economiile pe care le facem inclusiv prin sistarea acestor licitatii cu masini, plasme, sedii pentru companii, regii nationale, agentii din subordinea Guvernului. Fiecare ministru raspunde pentru felul in care se vor opri aceste licitatii", a adaugat Boc.

De asemenea, Executivul a anuntat ca va aplica un impozit mai mare pentru a doua proprietate, iar cotele vor creste pentru fiecare alt imobil, a anuntat premierul Emil Boc, in sedinta de miercuri a Guvernului. El i-a cerut ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, sa introduca deja aceasta impozitare suplimentara intr-un proiect de lege.