Concret, sefii trebuie sa inceteze sa gandeasca asemenea unor lideri de neatins si sa se puna in pielea angajatilor, gandindu-se la nevoile, dorintele si necesitatile subalternilor. Doar asa vor reusi sa-i conduca si sa creeze un climat propice dezvoltarii organizationale si profesionale.

Bloomberg propune cateva sfaturi pentru managerii care vor sa conduca angajatii ce de multe ori se dovedesc a fi mai inteligenti decat ei:

Arata pasiune in ceea ce faci

Inainte oamenii lucrau 40 de ore pe saptamana si aveau concendii de patru, chiar cinci saptamani pe an. Astazi situatia este diferita. Angajatii muncesc 60-80 de ore pe saptamana, ceea ce inseamna ca este crucial ca ceea ce fac sa le placa cu adevarat. Doar prin pasiune pentru munca, sefilor le va fi mai usor sa dea un exemplu celor din echipa. In caz contrar, lucrurile ii vor scapa de sub control, noteaza Bloomberg.

Consolideaza-le in permanenta cunostintele

Oamenilor le este tot mai greu sa isi perfectioneze abilitatile si cunostintele intr-o perioada in care siguranta unui loc de munca este destul de scazuta, iar competivitatea este tot mai mare. Liderii trebuie sa inteleaga care sunt abilitatile necesare la locul de munca si sa-si sustina salariatii sa deprinda abilitatile de care vor avea nevoie in viitor.

Valorifica fiecare secunda. Timpul costa bani

Oamenii au mai putin timp astazi, ceea ce inseamna ca apreciaza tot mai mult fiecare clipa libera. Managerii care irosesc timpul angajatilor nu sunt priviti deloc favorabil de catre acestia din urma. Este important pentru sefi sa-si protejeze angajatii de activitatile care nu le incurajeaza pasiunile si abilitatile.

Formeaza echipe

Siguranta locului de munca vine din abilitatile, cunostintele si echipele bine consolidate. Managerii care incurajeaza socializarea, atat in afara, cat si in interiorul companiei vor fi mai competitivi si, mai ales, apreciati de subordonati.

Sustine promovarea angajatilor

Pentru cei mai competenti angajati avansarea si aprecierea sunt mai importanta decat resursele financiare. Acestora din urma le place sa se implice si sa se dezvolte in domeniul in care activeaza.

Raspandeste buna dispozitie

Nimanui nu-i place sa lucreze intr-un mediu solicitant, stresant, caci nu le aduce satisfactia profesionala, nu-i lasa sa se desfasoare liber. Directorii trebuie sa fie atenti la contributiile fiecarui angajat si sa ofere recompense atunci cand lucrurile sunt facute bine si ales cu multa pasiune.

Prin incurajarea si sprijinirea dezvoltarii profesioanle, sefii vor lucra cu oameni competenti care vor contibui la obtinerea succesului organizational. In caz contrar, conflictele de la locul de munca, neindeplinirea sarcinilor si mai ales constrangerile si frustrarile vor pune amprenta asupra fiecarui angajat al companiei, fie el simplu executant ori manager de top.