Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a precizat, la solicitarea incont.ro, ca anul trecut au fost concediate 9.142 de persoane din institutiile cu capital de stat, domeniile de activitate din care provin acesti someri fiind lucrari de geniu civil, producerea si furnizarea de energie electrica si termica si silvicultura.

Cu alte cuvinte, statistica ANOFM arata ca toti provin din companiile nationale, nici unul din administratia publica. Asta in conditiile in care premierul Emil Boc anunta, la jumatatea anului trecut, marea restructurare a aparatului central.

Seful Guvernului a tinut sa precizeze la vremea respectiva ca posturile desfiintate nu vor fi din societatile comerciale, companiile nationale si regiile autonome la care statul este actionar, institutii care urmau sa fie tratate separate. Cifrele arata insa ca tocmai de acolo au fost dati oameni afara, iar din administratie prea putini sau deloc!

Una dintre conditiile negociate cu institutiile internationale pentru acordarea imprumutului extern a fost reducerea cheltuielilor de personal din sistemul public. Si acest lucru poate fi facut fie prin reduceri de personal, fie prin diminuarea salariilor.

La momentul adevarului, cand FMI-ul se afla din nou in Romania, pentru evaluarea reformelor aplicate de Guvern, autoritatile se incurca in numarat bugetari dati afara. In timp ce Statistica anunta saptamana trecuta ca numarul de angajati la stat a crescut anul trecut cu 26.000 de persoane, reprezentantii Ministerului Finantelor spuneau ca numarul posturilor ocupate in sectorul public a scazut cu peste 36.000. Cine are dreptate, pana la urma?

Guvernul anunta anul trecut marea restructurare prin desfiintarea sau comasarea unui numar de 141 de agentii si autoritati guvernamentale. In urma acestei reorganizari, numarul de posturi bugetate s-ar fi redus cu peste 10.500, din care aproape 9.000 erau ocupate.

Prin urmare, in scriptele ANOFM trebuia sa fie inclusi acesti 9.000 de noi someri din administratia publica. Daca insa facem un calcul simplu si daca ne uitam la domeniile de activitate din care provin acesti someri, aflam ca peste 5.000 de angajati au fost trimisi acasa din companiile din subordinea Ministerului Economiei si aproape 2.000 de someri provin din restructurarea Romsilva. Adica fix din institutiile despre care premierul spunea ca vor fi tratate separat.

Eliminarea posturilor neocupate, dar bugetate, a fost un alt angajament pe care Cabinetul Boc si l-a luat la investire, pentru reducerea cheltuielilor cu personalul. Dupa ce la finele anului 2008, Ministerul Finantelor anunta ca a blocat toate posturile neocupate, la jumatate anului urmator, premierul Emil Boc spunea ca printre posturile desfiintate in administratie se regaseau si peste 1.500 de posturi care inca existau in organigramele institutiilor, dar pe care nu era angajat nimeni.

Pacaleala legata de raportarea posturilor neocupate era ca acestea erau bugetate de stat, banii fiind folositi pentru acordarea de prime si sporuri pentru ceilalti angajati.

La inceputul acestui an, liderul sindical Bogdan Hossu arunca bomba potrivit careia in aparatul de stat mai existau inca peste 100.000 de posturi vacante, bugetate, in conditiile in care Guvernul anunta ca vrea sa faca reduceri drastice de personal in randul angajatilor de la stat.

In 2010, istoria pare sa se repete in ceea ce priveste reducerea aparatului bugetar. Desi la inceputul anului, autoritatile au avansat cifre cuprinse intre 80.000 si 100.000 de bugetari care ar urma sa plece acasa pana la finele anului, cifrele ANOFM arata ca in primele trei luni au fost concediati putin peste 15.000 de angajati ai statului, majoritatea provenind din transporturi. Adica cei peste 10.000 de ceferisti, care au fost dati afara in urma reorganizarii companiei de stat. Restul provin din educatie, prin desfiintarea unor posturi, si din asistenta sociala. Din nou nu regasim angajati din administratia publica, mai ales din cea centrala.

Discutia pe tema disponibilizarilor a revenit in actualitate in aceste zile, o data cu apropierea vizitei delegatiei FMI in Romania, care vine sa vada daca Guvernul si-a facut lectiile in ceea ce priveste reformele. Tocmai de aceea, chiar presedintele Traian Basescu s-a declarat suparat pentru ca nu a vazut concedieri la stat si a chemat ministrii la Cotroceni.

Concluzia discutiilor? Vor urma concedieri, dar mai la toamna. Vreo 75.000, estima consilierul personal al primului ministru, Andreea Paul Vass. Ce se stie cert este ca din septembrie vor ramane fara un loc de munca 15.000 de cadre didactice si vreo cateva mii de functionari publici din administratia publica locala. Adica exact din sectoarele unde exista deja deficit de personal.

Intre timp, autoritatile se contrazic in declaratii. Dupa ce Institutul National de Statistica a anuntat ca anul trecut numarul angajatilor din administratia publica a crescut cu aproape 8%, adica cu vreo 26.000 de persoane, secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina a explicat ca, de fapt, numarul de posturi ocupate din sectorul public a scazut cu peste 34.400, in perioada decembrie 2008-februarie 2010.

Care a fost explicatia pentru cele doua raportari care se bat cap in cap? Metode de calcul diferite! Oare ce metode complicate trebuie sa aplici ca sa afli cati angajati de la stat au fost dati afara intr-un anumit interval de timp?

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!