La fel ca si in cazul salariilor bugetarilor, unde, inainte de aplicarea legii unitare de salarizare, raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu era de 1 la 70, aceeasi regula se aplica si in cazul pensiilor.

Dupa cum insusi premierul Emil Boc anunta, incercand sa justifice necesitatea eliminarii pensiilor speciale, cea mai mare pensie din Romania se plateste unui judecator, care primeste lunar peste 37.000 de lei, adica echivalentul a aproximativ 8.600 de euro.

Pensie pe care o va primi in continuare, desi pensiile speciale au fost eliminate, pentru ca magistratii au reusit sa-si salveze la Curtea Constitutionala, pe ultima suta de metri, pensiile de serviciu.

Astfel de cazuri vor fi insa din ce in ce mai putine, avand in vedere ca incepand din aceasta luna toate pensiile speciale, mai putin ale magistratilor, vor fi recalculate, iar in unele cazuri diminuarile vor ajunge chiar si la 80%.

In acest context, Romania va putea fi considerata ca fiind tara care plateste unele dintre cele mai mici pensii din UE, cel putin in ceea ce priveste pensia minima garantata.

Fata de tarile din regiune, Romania nu face insa nota discordanta, Bulgaria platind cea mai mica pensie minima din Uniune, respectiv 70 de euro pe luna. Pensii similare ca valoare se mai platesc in Cehia – 84 de euro pe luna, Ungaria – 105 euro, Estonia – 128 de euro sau Letonia, unde pensia minima variaza intre 70 si 109 auro, in functie de numarul anilor de contributie.

Dintre tarile dezvoltate, cea mai mare pensie minima se incaseaza in Luxemburg, peste 1.500 de euro pe luna, dar si Austria are un sistem foarte atragator. Pe langa pensia minima, care variaza intre 772 si 1.125 de euro pe luna, in functie de starea civila, austriecii mai primesc si un supliment de 80 de euro, pentru copii, pana cand acestia implinesc 18 sau 27 de ani, in cazul in care fac o facultate. Daca in familie exista un copil cu dizabilitati, acest supliment se acorda pe perioada nelimitata.

Pensii minime de cateva sute de euro lunar se platesc si in Irlanda (460), Grecia (500), Franta (677) sau Spania (pana la 700 de euro). In Belgia, pensia minima este de 1.250 de euro.

In ceea ce priveste pensia maxima, putine tari au reglementat un asftel de sistem, cuantumul maxim al pensiei individuale fiind stabilit in functie de anii de vechime, de anii de contributie sau de domeniul si conditiile de munca.

Exceptand pensia din Romania, prezentata mai sus, cea mai mare pensie se plateste in Luxemburg, respectiv 7.000 de euro pe luna. In rest, pensiile maxime din tarile care au un astfel de sistem se invart undeva in jurul valorii de 2.500 de euro.

Sistemul public de pensii a devenit amplu subiect de discutii si dezbateri in ultimul an, la nivelul Uniunii Europene, dat fiind faptul ca scaderea numarului de contribuabili, precum si imbatranirea populatiei si crestrea sperantei de viata, vor duce la colapsul sistemului. In acest sens, cea mai la indemana solutie gasita de majoritatea tarilor europene, printre care si Romania, este majorarea varstei de pensionare. O alta alternativa la sistemul public de pensii sunt schemele de pensii private sau asigurarile de viata.

Pentru a reduce cheltuielile bugetare si pentru a diminua suma transferata de la bugetul de stat catre bugetul de asigurari sociale, Guvernul roman a intentionat sa taie pensiile cu 15%, masura declarata insa neconstitutionala.

Deficitul bugetului de pensii era de 1,7 miliarde de euro, la inceputul anului, dar ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat recent ca alte 500 de milioane de euro vor fi transferate de la stat, la rectificarea bugetara din august.

NOTA: Valorile pensiilor prezentate in material au fost calculate pe baza unor date comparative centralizate de Comisia Europeana (www.ec.europa.eu), ultima updatare a acestora facandu-se in 2009. Este posibil ca unele valori sa nu mai corespunda cu cele din 2010.