Spalatorii de geamuri

Cu siguranta iti trebuie nervi de otel si mult curaj sa cureti geamurile zgarie-norilor. Atunci cand ferestrele apartamentelor se murdaresc, spalatorii de geamuri nu trebuie decat sa-si foloseasca solutiile de curatare si totul va straluci imediat.

Insa atunci cand cineva trebuie sa faca asta la etajul al 34-lea al unei cladiri turn din Dubai, spre exemplu, lucrurile se schimba putin.

Spalatorul de geamuri trebuie sa paseasca pe marginea din exteriorul cladirii, sa se sustina de tablia ferestrei si sa curete murdaria.

Cei mai multi astfel de spalatori lucreaza fara a fi sustinuti de curele sau sfori, care sa-i protejeze de o eventuala alunecare. Mai mult, se pare ca acestora nu le pasa de masurile de siguranta. O singura greseala insa i-ar costa pe acesti oameni propria viata.

Dresorii de animale

O alta meserie care implica riscuri in fiecare clipa a practicarii sale o reprezinta dresarea de animale salbatice. Leii, spre exemplu, sunt extrem de periculosi, chiar si pentru cei care ii dreseaza. Nu putine au fost cazurile in care leii si-au atacat dresorii, chiar in timpul reprezentatiilor de circ, in tipetele spectatorilor. Alte asemenea cazuri nefericite au avut loc si in gradinile zoologice.

Minerii

Minerii lucreaza in fiecare zi in conditii grele. Un astfel de exemplu este Gilberto Angulos, care a lucrat timp de 30 de ani in minele din Chile. Urmele de pe corpul lui vorbesc de la sine, iar cicatricea de pe frunte ii aminteste in fiecare zi de accidentul petrecut intr-una din zile in care era la datorie, in mina. O placa de metal ii tine antebratul fracturat legat de os. Leziunile sunt urmele unei explozii din mina, care aproape l-a ucis.

Poate cel mai mediatizat caz al ultimelor decenii, a avut loc in America Latina, anul trecut. 33 de mineri au fost blocati timp de doua luni, intr-o mina din Chile. Ei au fost scosi la suprafata, de la o adancime de 700 de metri, dupa 69 de zile.

Genistii

Ca sa dezamorsezi bombe iti trebuie nu doar atentie si curaj, cat mai ales indemnare. O miscare gresita si totul sare in aer.

Dezamorsarea este un proces prin care bombele sunt neutralizate, nemaiconstituind un pericol pentru zona in care sunt amplasate. Accidentele de acest fel sunt frecvente. Potrivit statisticilor, cel putin 500 de oameni au murit intre 1996 si 2002 incercand sa dezamorseze explozibili.

Lucratorii din constructii

Acestia sunt deseori obligati sa lucreze si sa care numeroase instrumente grele, sa stea la inaltimi impresionante, fie vara (atunci cand este foarte cald), fie iarna, cand temperaturile coboara sub 0 grade Celsius. Muncitorii din sectorul constructiilor uita deseori de masurile de protectie si de siguranta. Statisticile arata ca, in ultimii ani, numarul celor care mor in accidente de munca s-a dublat. Rata de mortalitate este de 35 la 100.000 de lucratori, cele mai multe dintre victime sfarsind prin cadere de pe schele.

Pilotii

Cu o rata a mortalitatii de 88 la 100.000 de persoane, prabusirea celor mai multe avioane are loc in cazul zborurilor care testeaza diferite echipamente sau a aeronavelor folosite in agricultura.

Spre exemplu, pilotii care se ocupa de tratamentul culturilor, sunt expusi la substante chimice si zboara destul de aproape de firele de inalta tensiune. In aceeasi situatie se afla si pilotii de elicoptere, care intampina aceleasi riscuri.

Taietorii de lemne 

Taietorii muncesc de cele mai multe ori in conditii destul de grele si sunt in permanenta amenintati de caderea copacilor si a crengilor acestora. Astazi, insa, cele mai multe companii de cherestea, au luat diverse masuri de siguranta pentru a-si proteja angajatii. Rata de mortalitate in acest domeniu este de 81 la 100.000 de cazuri.

Citeste si: