Cum e sa lucrezi pentru Zuckerberg

Cu totii stim cum a inceput nebunia The Social Network. Impreuna cu niste prieteni de la Harvard si un amic de la Universitatea Stanford, Mark Zuckerberg a pus bazele celui mai de succes start-up de astazi, intr-o camera de camin. Lucrurile se intamplau in 2004. Opt ani mai tarziu, peste 800 de milioane de internauti devin membri ai companiei sale.

Facebook a ajuns un magnet pentru inginerii IT si pasionatii de tehnologie, datorita inovatiei si flexibilitatii in randul angajatilor, concept pe care reteaua il promoveaza de ceva timp, asemenea altor branduri de genu` Google, Yahoo!, Apple etc.

Andrew Bosworth, fost angajat la Facebook, explica pe blogul sau „ce inseamna sa lucrezi cu Zuck”. Mark se asteapta ca oamenii din echipa lui sa fie deschisi la dezbateri, sa nu fie sentimentali si sa experimenteze lucruri, noteaza Andrew. „Zuck pune presiune pe oameni”,  adauga fostul angajat.

Pretentiile unui lider

Recent, Yishan Wong, alt fost angajat al site-ului de social media, a povestit pentru site-ul Quora ca "Mark Zuckerberg nu este un dictator”. „Daca ai incredere in propriile abilitati si respect pentru propria persoana, esti stabil din punct de vedere emotional si nu te afecteaza de fiecare data cand oamenii din jur incearca sa profite de fiecare oportunitate pentru a te <<ingropa>>, atunci Mark Zuckerberg este un sef potrivit pentru tine. Cu toate astea, el nu se afla in pozitia asta pentru a te dezvolta pe tine, pentru a-ti asigura promovare profesionala. Asta e jobul tau si atat. Trebuie sa te multumesti cu asta”, le-a spus Wong celor de la Quora.

„Exista o multime de oameni care se declara incantati ca lucreaza cu Zuckerberg, desi sunt multi altii care marturisesc cat de dificil este, totodata. El nu e tocmai o persoana carismatica, ideala cu care sa colaborezi. De fapt, este un CEO in executie, concentrat ca Facebook sa-si atinga obiectivul. Asta nu inseamna ca este meschin, din contra, e un baiat dragut din punct de vedere personal. Doar ca profesional, este atat de axat ca totul sa iasa bine, incat are o anumita limita de toleranta pentru oamenii sensibili, fragili, emotivi, care il impiedica sa-si atinga scopul. ”

„S-a intamplat de multe ori sa-mi ceara parerea intr-o chestiune si chiar daca eram singurii oameni din camera respectiva, nu eram intotdeauna sigur ca ntelegea ori ii pasa ceea ce ii spuneam (nu spunea nici „Bine”, nici „Mai vedem”, asa cum face toata lumea). Doar asculta, uneori privind in cu totul alta directie. De fapt, el asculta in acelasi timp la ceea ce-i spuneau toti si nu schita niciun gest pana cand nu lua o decizie, pe care s-o comunice apoi public. ”

„L-as caracteriza drept <<dur, dar corect>>. Nu e ca un ghimpe in coastele tale, cu care sa nu poti lucra, mai ales daca esti genul de persoana care vrea sa creasca, sa promoveze pe masura ce trece timpul si-si da toata silinta pentru asta. Daca vei vrea la un moment dat sa iei o pauza, chiar si dupa ce ai inregistrat un succes, atunci s-ar putea sa nu-ti para chiar cel mai bun sef.”

Citeste si:

Google o sa stie mai multe despre tine decat partenerul de viata. Analistii, revoltati de noua politica a motorului de cautare

Cel mai bun slogan al tuturor timpurilor. De la cine si-a luat bataie "Just to do it" al celor de la Nike