Si desi numarul de locuri de munca vacante a scazut drastic in ultimii doi ani si numarul de someri a crescut rapid, in mod paradoxal, patronii inca se plang de faptul ca nu gasesc angajatii calificati de care au nevoie.

Agentiile judetene de ocupare fac niste cursuri de calificare ca sa-si faca norma, dar nimeni nu ne intreaba si pe noi de ce forta de munca avem nevoie. Desi statul ma obliga in fiecare saptamana sa trimit lista cu locuri vacante, pe care le centralizeaza la nivel national, in functie de care propune si aceste cursuri de calificare, eu caut sa angajez confectioneri pe care agentia nu-i califica”, a spus presedintele FEPAIUS, Maria Grapini.

In opinia acesteia, solutia ar fi ca agentiile de ocupare sa tina o legatura mai stransa cu patronii din fiecare judet si sa pregateasca doar pentru meseriile pentru care este cautare pe piata locala si atatia angajati cat este nevoie.

Propunerea reprezentantei patronatului este aceeasi cu cea a ministrului Muncii, Ioan Botis, care a recunoscut, la videochatul incont.ro, ca sistemul actual al cursurilor de calificare de la stat nu functioneaza.

Vreau sa integrez angajatorul cu formatorul. Formatorul, ca sa-si atinga tinta, spune ca pregateste 500 de cursanti, care nu se regasesc pe piata muncii. Vreau o legatura mai stransa intre beneficiar si formator, in sensul ca angajatorul vine si spune: am nevoie de 20 strungari, 10 sudori sau 10 frezori si asta imi pregatesti. Nu-mi pregatesti ce spui tu ca ti se pare ca ar fi interesant pentru piata”, a explicat ministrul Ioan Botis.

Pe de alta parte, angajatorii pot obtine fonduri de la stat pentru a-si perfectiona propriii angajati, dar in anumite conditii care, potrivit patronatelor, sunt greu de indeplinit in conditiile economice actuale.

Legea spune ca daca statul iti da bani ca sa recalifici un salariat, esti obligat sa-l tii angajat dupa aceea trei ani de zile. In conditiile instabilitatii actuale de pe piata muncii, care patron mai poate garanta ca va tine un angajat trei ani?”, explica secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

Potrivit reprezentantului AOAR, cursurile de calificare organizate de ANOFM sunt ineficiente, in conditiile in care nu au legatura cu cerintele de pe piata muncii. Totodata, pentru fiecare persoana fara loc de munca ar trebui creat un profil profesional, in functie de care sa se faca reconversia, tinand cont atat de aptitudinile acesteia, cat si de posibilitatile de angajare.

Pentru luna martie, ANOFM ofera 271 de programe de formare profesionala gratuite, la nivel national, pentru aproape 6.000 de someri. Cele mai multe sunt pentru operatori introducere, validare si prelucrare date, bucatari, lucratori in comert si ospatari.

Cine beneficiaza gratuit de cursurile de calificare?

- Somerii (indemnizati sau neindemnizati)
- Tinerii absolventi care nu si-au gasit un loc de munca dupa terminarea scolii
- Persoanele cu statut de refugiat
- Persoanele care revin din concediul de doi ani pentru cresterea copilului
- Persoanele din mediul rural care nu au un venit lunar
- Detinutii (la locul de detentie), care mai au cel mult 9 luni pana la eliberarea din inchisoare

Pentru a urma unul dintre cursurile de calificare oferite de Agentia Nationala de Ocupare, solicitantii trebuie sa ia legatura cu agentiile din judetele in care locuiesc si sa se incrie in bazele de date ale institutiei.