Revista Fortune a facut un sondaj in randul a 1.500 de recrutori si manageri de HR, pe care i-a intrebat care sunt cele mai puternice motive din cauza carora ii resping pe candidatii pentru un post. Iata mai jos raspunsurile lor:

1 .”Slalomul” printre slujbe si angajatori. Faptul ca au incercat mai multe joburi din domenii de activitate diferite sau ca au schimbat locul de munca o data la mai putin de un an este motivul pentru care recrutorii ii resping cel mai des pe candidatii pentru un job. Aceste situatii sunt „responsabile” pentru 40% din respingeri.

2. Specializarile invechite. Daca cei care participa la interviurile de angajare au specializari care nu se mai cauta pe piata muncii sau nu sunt la curent cu noile tehnologii aparute in domeniul in care vor sa se angajeze, 31% dintre recrutori spun ca nu ii mai cauta dupa primul interviu.

3. Concedierea. Cei mai multi dintre recrutori sunt atenti la acest aspect si se intereseaza in amanunt de motivele pentru care un candidat a fost concediat de la jobul anterior, ceea ce este oarecum normal. Surprinzator este, insa, faptul ca multi dintre cei intervievati au spus ca pot aparea probleme serioase in cariera si pentru cei care si-au luat un concediu prelungit pentru cresterea copilului sau din cauza unei probleme de sanatate.

4. Varsta. Desi este discriminatoriu si ilegal ca angajarile sa se faca pe criterii de varsta, recrutorii recunosc faptul ca acesta este un motiv serios pentru care unii candidati pot fi refuzati. Si desi multi sustin ca cu cat ai o varsta mai inaintata, cu atat ai mai putine sanse sa-ti gasesti job, specialistii spun insa ca cei mai cautati specialisti pe piata muncii sunt persoanele cu varsta intre 30 si 45 de ani, in defavoarea celor pana in 30 de ani.

5. Somajul. Candidatii care sunt someri pentru o perioada curpinsa intre 6 luni si un an sunt din ce in ce ai greu de angajat, 36% dintre respondenti sustinand ca nu ar recruta pe cineva cu o asemenea pauza in activitatea profesionala.

Adevarata problema apare, insa, cand aceasta perioada depaseste 2 ani, celor aflati in aceasta situatie fiindu-le aproape imposibil sa-si gaseasca un job. Recrutorii admit ca mai degraba ar angaja pe cineva care are cazier judiciar decat sa recruteze pe cineva care este in somaj de 2 ani. Ceea ce este tragic, avand in vedere ca numarul somerilor de lunga durata din SUA in prezent l-a depasit pe cel din timpul Marii Depresiuni.