Potrivit lui Lybek, seful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks, va sosi la Bucuresti pe 28 aprilie.

In afara de evaluarea trimestriala a acordului, vizita va cuprinde si consultarile anuale pe articolul IV. Acestea se refera la analizarea unui context mai extins al economiei romanesti, respectiv pe termen mediu, a explicat oficialul FMI.

"Misiunea FMI se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor si banci. Reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale vor participa la unele intalniri", se arata intr-un comunicat de luni al Fondului.

Intre timp, presedintele Traian Basescu (foto) incepe astazi la ora 14:00 discutii cu Guvernul pe tema cheltuielilor din administratia publica, dupa ce saptamana trecuta a atras atentia Executivului ca nu vede nicaieri reduceri de personal si cheltuieli ale statului.

Pe agenda discutiilor cu ministrii lui Emil Boc sunt trecute reducerea cheltuielilor publice in administratia publica centrala si locala, reducerea cheltuielilor sociale, cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor comunitare, achizitiile publice, revizuirea Constitutiei, dar si descentralizarea.

Cum s-a pregatit Boc sa-i dea raportul lui Basescu

Premierul Emil Boc ii va prezenta presedintelui Traian Basescu un raport cu evolutia cheltuielilor publice in perioada 2008–2010 si intentia Guvernului de a reduce in acest an cheltuielile de personal cu 5% fata de 2009, in principal prin concedieri in intervalul septembrie–decembrie, in intreaga administratie.

Reducerea de cheltuieli cu personalul bugetar va continua si anul viitor, tot cu 5%, atat in administratia centrala, cat si cea locala, operatiune prin care ponderea salariilor bugetarilor sa scada de la peste 9% din PIB la 8,7% din PIB.

Diminuarea de cheltuieli a rezultat din discutia de luni seara dintre premierul Emil Boc si ministri, de aproape trei ore, organizata la o vila de protocol inaintea intalnirii de marti cu presedintele Traian Basescu, au declarat surse participante la discutie, citate de Mediafax.

Premierul si ministrii au servit cina, dar au analizat si date comparative privind evolutia cheltuielilor publice si reducerile de personal in perioada 2008–2010, concluzia fiind ca au fost realizate economii mai mult din eliminarea unor posturi bugetate si mai putin din reduceri efective de angajati.

"Prin intelegerea cu FMI s–a convenit sa avem o reducere a cheltuielilor cu personalul bugetar de 5% in acest an si inca de 5% anul viitor. Au fost analizate punct cu punct toate reducerile de cheltuieli care trebuia facute la nivelul ministerelor, cu accent pe ministerele comasate, precum cele pentru Turism si Economie", au aratat sursele

"O analiza comparativa 2008–2010 privind cheltuielile publice si reducerile de personal, din care a rezultat ca au fost realizate economii si prin disponibilizari de angajati, dar mai mult prin eliminarea unor posturi bugetate. Una dintre variantele ridicate in discutie pentru a indeplini reducerea de cheltuieli cu personal, ca ipoteza de lucru, a fost chiar legata de diminuari de salarii", au continuat acestea.

Pana la sfarsitul lunii iunie vor fi adoptate in acest sens standardele de cost in administratia locala, pentru a fi efectuate disponibilizari.

O varianta suplimentara avuta in vedere de Guvern pentru reducerea cheltuielilor este "eficientizarea" costurilor cu prestatiile sociale, prin directionarea acestora cu precadere catre persoanele care au nevoie de sprijinul statului.

Saptamana trecuta, surse oficiale declarau, de asemenea, citate de Mediafax, ca Secretariatul General al Guvernului a cerut ministrilor date privind numarul bugetarilor concediati, iar raspunsul primit a fost ca foarte multe posturi taiate erau vacante, motiv pentru care fiecare membru al Cabinetului trebuie sa prezinte, in trei saptamani, o noua organigrama, mult mai redusa.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI pentru acordarea transelor III si IV din imprumut sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizari in sectorul public.

Ce inseamna noul examen pe care ni-l da FMI

Evaluarea acordului ar putea ajunge in board-ul FMI in a doua jumatate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea transe din acord, in valoare de 850 de milioane de euro.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat la Bucuresti in luna ianuarie pentru a doua si a treia evaluare a acordului stand-by. In urma evaluarii, FMI a eliberat pentru Romania la finele lunii februarie transele a treia si a patra, in suma de aproximativ 2,4 miliarde euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.