Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, a precizat dupa sedinta Birourilor Permanente reunite ca, daca se va depune motiune de cenzura, documentul fiind in pregatire, probabil va fi stabilita o noua foaie de parcurs pentru citirea motiunii, pentru dezbaterea acesteia si pentru vot.

"Discutii deosebite nu au fost cu privire la foaia de parcurs. (...) Pana vineri se vor depune amendamentele, probabil ca sambata si duminica Guvernul ar trebui sa se aplece asupra amendamentelor - eu m-as bucura s-o faca, dar probabil ca nu o s-o faca, iar marti, ora 10.00, domnul prim-ministru va fi prezent pentru a-si angaja raspunderea", a mai spus Chelaru.

Premierul Emil Boc a declarat, dupa sedinta de Guvern ca documentul a fost trimis deja la Parlament, in vederea angajarii raspunderii. Sindicatele au anuntat ample manifestari de strada in ziua asumarii raspunderii, precum si declansarea grevei generale pe termen nelimitat in luna martie.

Guvernul s-a reunit astazi, in sedinta speciala, pentru a aproba varianta finala a proiectului de modificare a Codului Muncii, urmand sa-si angajeze raspunderea in fata Parlamentului.

Premierul Boc a precizat ca nu are emotii in privinta unei motiuni de cenzura care ar putea fi depusa de opozitie la asumarea raspunderii pe Codul Muncii.

"Nu am avut niciodata emotii, nu m-a speriat niciodata o motiune de cenzura, cu atat mai putin nu ma va speria aceasta motiune de cenzura, daca va fi depusa, pe Codul Muncii", a afirmat el.

Emil Boc a mentionat ca acest Cod al Muncii este "absolut necesar" pentru ca romanii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca si angajatorii sa-i poata angaja mai usor pe cei care vor sa munceasca.

Proiectul a fost discutat de Executiv in prima lectura in sedinta de miercuri, iar Guvernul a anuntat ca asteapta avizul Consiliului Economic si Social, inainte de a aproba documentul.

Vineri reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au analizat noua forma a Codului Muncii, dar fara sa ajunga la un acord in privinta modificarilor.

In aceste conditii, sindicatele ameninta cu “proteste violente” in zilele in care Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament si presedintele promulga legea, urmand ca din martie sa intre in greva generala pe termen nelimitat.

Opozitia, pe de alta parte, si-a anunta intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa angajarea raspunderii.

De ce sunt nemultumite sindicatele?

Principalul motiv pentru care sindicatele nu sunt de acord cu noua varianta a Codului Muncii este eliminarea din noua lege a contractului colectiv de munca nivel national.

Astfel, in ultima varianta a proiectului Codului Muncii, au fost abrogate toate articolele de la 238 la 247, care fac referire la contractele colective de munca.

Contractele colective de munca urmeaza sa se incheie la nivelul angajatorilor sau al ramurilor de activitate, precum si la nivelul unor grupuri de angajatori.

Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.

In opinia sindicalistilor, daca ramurile nu sunt definite, iar contractul de munca la nivel de unitate ajunge la mana angajatorului, este posibil ca lucratorii sa fie platiti sub valoarea lor.

Alte prevederi pe care sindicatele nu le accepta in noul Cod al Muncii sunt prelungirea perioadei in care pot fi incheiate contracte pe perioada determinata, de la 24 de luni la 36 de luni, concedierea fara preaviz atunci cand angajatul este in proba, prelungirea perioadei de proba sau facilitarea muncii prin agent de munca temporara.

Principalele modificari operate de Guvern in Codul Muncii:

Perioada de proba creste de la 30-90 zile calendaristice la 90-120 de zile calendaristrice, in functie de postul ocupat.

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. In consecinta, angajatorul poate concedia, astfel, in orice moment, unilateral, un angajat aflat in perioada de proba.

Perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni, adica angajatorul poate “proba” mai mult de trei persoane pentru un singur post.

Contractul individual de munca poate fi suspendat din motive disciplinare, suspendarea presupunand continuarea contractului fara plata salariatului.

In cazul concedierilor colective, angajatorul poate angaja alti salariati imediat. Actualul Cod impune o perioada de noua luni in care angajatorul nu are voie sa faca angajari pe posturile eliberate prin concedieri colective.

Perioada maxima de incheiere a contractelor pe perioada determinata a fost prelungita de la 24 la 36 de luni.

Prelungirea perioadei de preaviz la 20, respectiv 45 de zile lucratoare, pentru functii de executie si de conducere.

Citeste si:

Basescu: Este esential sa adoptam noul Cod al Muncii, sunt un suporter al adoptarii prin asumare!
Platesti amenda daca muncesti la negru, iar patronii risca puscaria! Vezi cum se modifica legislatia!
Cine castiga in urma modificarii Codului Muncii? Avantaje si dezavantaje pentru angajati si angajatori! VIDEO