Toate aceste masuri se regasesc in ordonanta de urgenta pe care Guvernul o va adopta pentru reducerea cheltuielilor, potrivit Mediafax.

Pensionarii sunt, de departe, cei mai afectati de masurile de austeritate pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice de la 1 iunie. 

Astfel, pensia minima garantata va fi de 300 de lei, redusa de la 350 de lei, cat este in prezent, iar evolutia acesteia in anii urmatori va depinde de “evolutia indicatorilor macroeconomici si de resursele financiare disponibile”.

Taierea pensiilor cu 15%, masura anuntata de presedintele Traian Basescu, se va efectua prin reducerea punctului de pensie. Acesta va fi micsorat de la 732,8 lei la 622,9 lei.

Pentru acest an punctul de pensie fusese inghetat la nivelul anului 2009, el reprezentand 39,9% din salariul mediu pe economie. Legea in vigoare a pensiilor prevede ca punctul de pensie sa fie de 45% din salariul mediu. 

Pensionarii nu vor mai primi in acest an nici bilete de tratament. Documentul citat modifica legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2010, stabilind ca "in anul 2010 Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale nu contracteaza bilete de odihna".

In sfarsit, se taie si pensiile speciale!

Pensiile speciale vor fi drastic diminuate de la 1 iunie, printr-o valoare mai mica a punctului de pensie, dar si prin aplicarea unei cote de 90%, ca "taxa de solidaritate", la diferenta de bani ramasa dupa deducerea contributiei si impozitului.

In situatia pensiilor speciale care se suporta integral de la bugetul de stat, dupa deducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate si a impozitului pe venit, se va aplica aceeasi taxa de solidaritate.

Acest sistem va fi aplicat in cazul pensiilor speciale acordate magistratilor, personalului auxiliar din instantele judectoresti, personalului diplomatic si consular, deputatilor si senatorilor, functionarilor publici parlamentari, personalului aeronautic civil si membrilor Curtii de Conturi.

Tinerii nu mai primesc stimulente pentru intemeierea familiei si pentru nou-nascuti

Guvernul va abroga legile care permit acordarea de trusouri pentru nou-nscuti, in valoare de 150 de lei, si alocarea unui sprijin familial de 200 de euro la constituirea familiei.

Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi, de asemenea, redusa. Cel mai probabil aceasta va reveni la valoarea fixa de 600 de lei. Din ianuarie 2009, indemnizatia reprezinta 85% din media veniturilor din ultimul an lucrat inaintea nasterii copilului.

Presedintele Traian Basescu dadea asigurari duminica, dupa discutiile cu sindicatele de la Palatul Cotroceni, ca ajutoarele pentru persoanele cu handicap si alocatiile pentru copii “nu vor fi atinse”.

Invalizii, veteranii de razboi si eroii Revolutiei din '89 pun umarul la iesirea Romaniei din criza!

Cuantumul lunar al drepturilor banesti va fi diminuat cu 15% de la 1 iunie inclusiv pentru invalizi, veterani si vaduve de razboi, precum si pentru fostii detinuti politici, deportati si sotul supravietuitor pensionar, care primesc un ajutor lunar din partea statului. 

Aceeasi reducere se va aplica si eroilor-martiri si luptatorilor care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si persoanelor care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din 1987.

De la jumatate anului vor fi diminuate cu 15% si indemnizatia de somaj, precum si toate stimulentele acordate din bugetul asigurarilor de somaj pentru incurajarea angajarilor. Sunt astfel diminuate fondurile alocate persoanelor care se angajeaza in perioada de somaj, inclusiv prima de instalare alocata acestora in cazul schimbarii domiciliului.

Reducerea cu 15% va fi aplicata si in cazul platilor compensatorii acordate in urma restructurarii si concedierilor din companiile de stat, inclusiv din sectorul feroviar, din unitatile Ministerului Apararii, din industria de aparare si din cadrul Romsilva.