Eligibili pentru a descoperi secretele care le aduc buna-dispozitie si energia la locul de munca sunt doar corporatistii si cei care lucreaza zi de zi la birou, scriu jurnalistii cotidianului american.

Fericirea la locul de munca

Cei mai multi oameni au de-a face cu joburi obositoare, petrecandu-si cel putin opt ore intr-un mediu corporatist. Odata cu prabusirea bancii Lehman Brothers din SUA, in septembrie 2008 si instalarea crizei financiare la nivel mondial, tot mai multi angajati se simt demotivati, lipsiti de incredere, de angajament si dispusi sa-si schimbe locul de munca in favoarea unei pozitii mai stabile si mai bine platite.

Chiar daca economia se afla intr-un real boom sau din contra, este mai slabita ca niciodata, angajatii simt presiuni atat din patea sefilor, cat si din exterior, se arata in studiul iOpener Institute. Insa, pentru ca totul sa decurga fara probleme, trebuie sa existe un echilibru intre performanta si atingerea obiectivelor stabilite.

Cercetarea iOpener Institute include un esantion de 9.000 de persoane din diverse colturi ale lumii. Rezultatele studiului arata ca angajatii incantati de jobul pe care il au raman de doua ori mai mult timp decat colegii lor nemultumiti in cadrul companiei si petrec mai mult timp la birou, concentrandu-se mai mult pe ceea ce au de facut.

Totodata, salariatii fericiti evita sa-si ia concedii medicale (iar atunci cand o fac, isi iau doar cateva zile) si sunt mai increzatori in propriile forte decat ceilalti angajati.

“Stiinta fericirii la birou” are totodata si cateva beneficii individuale, subliniaza jurnalistii de la WSJ. De pilda, angajatii multumiti isi rezolva probleme mai repede, sunt mai creativi, se adapteaza mai usor schimbarilor organizationale si primesc un feedback mai bun si mai rapid decat persoanele nemultumite de functia si locul pe care il ocupa intr-o companie.

Nu in ultimul rand, persoanele multumite pe plan profesional sunt promovate mult mai repede si ajung sa castige mai mult fata de cei care se plang deseori de jobul lor.

Acestea fiind spuse, iata care sunt cei cinci factori de baza care stau la baza fericirii la birou:

1. Contributia in activitatea zilnica

Vorbim aici despre activitatile de zi cu zi. Este important sa-ti fixezi scopuri, obiective, sa gandesti ozitiv pentru a le atinge, sa cauti noi provocari care sa te motiveze, sa te stimuleze, sa identifici slabiciunile care te-ar putea distrage de la sarcinile importante.

Contibutia pe care o ai in jobul tau reprezinta cea mai importanta dintre motivatii. Daca iti place ceea ce faci, daca te pasioneaza, totul va veni de la sine. In acest mod, sefii te vor aprecia atat pentru initiative si rezultate, cat si pentru entuziasm. Asadar, nu este vorba doar despre “livrarea produsului”, ci mai ales despre colaborarea cu ceilalti.

“In prezent, incerc sa creez un mediu organizational in care oamenii sa-si exprime parerile si sa vina cu sugestii. Nu pot si refuz sa lucrez de unul singur, e mult mai distractiv si mai eficient in echipa”, sustine Daniel Walsh, vice-presedinte executiv al companiei de logistica Chep, citat de Wall Street Journal.

2. Siguranta

Cel de-al doilea factor esential in asigurarea unui climat favorabil la locul de munca il reprezinta siguranta, convingerea ca vei face fata cu brio cerintelor, atat in momentele in care lucrurile se inrautatesc (iar ei trebuie sa dea dovada de adaptare la situatie), cat si in momentele in care activitatea merge bine.  

Siguranta iti confera un aer de eficienta si eficacitate, totodata, noteaza oamenii de stiinta din Statele Unite.

3. Cultura

Performanta si fericirea la birou se „intalnesc” atunci cand te regasesti in cultura organizationala, asociezi convingerile proprii cu filozofia companiei. Un job care nu ti se potriveste poate fi asemanat cu o vestimentatie nepotrivita in cadrul unui eveniment important, sustin cei de la WSJ.

4. Responsabilizarea

Asumarea unor obligatii ce tin de job joaca un rol motivant in cariera. Nu doar ca te ajuta sa te specializezi intr-un anume domeniu, dar te fac sa te regasesti in obiectivele organizatiei, ajutand la indeplinirea unor scopuri.

5. Increderea de sine

Increderea reprezinta poarta de acces catre ceilalti patru factori care stau la baza fericirii la locul de munca. Atentie insa la dozajul acestui „ingredient” atat de necesar, subliniaza ziaristii de la Wall Street Journal. Prea putina incredere nu este suficienta in atingerea scopurilor, iar prea multa poate fi catalogata drept aroganta.

Dr. Rafi Yoeli, fondatorul Urban Aeronautics povesteste despre ce inseamna inovatia si precizia in antreprenoriatul aerian.

„Am construit de curand o masina zburatoare, o combinatie intre un jet Harrier si un elicopter. Am lucrat din greu la acest proiect, fiind vorba despre o treaba de inginerie. Ai nevoie de un anumit procent de curiozitate, putina expertiza si ceva mai multa incredere in tine, pentru a reusi combinatia perfecta”, spune Yoeli, citat de WSJ.

In final, important este sa intelegi ce anume te motiveaza, te face fericit la locul de munca si cum anume iti influenteaza acest lucru activitatea de zi cu zi.

Citeste si:

Cele 15 masuri de austeritate care vor zgudui Grecia. Conditiile urgente ale UE si FMI in schimbul banilor

Cele mai eficiente modalitati de a face reclama. Ce medii de comunicare prefera romanii