In primul rand, spune Dragos Gheban, i-as sfatui pe candidati sa intre pe hipo.ro. Acolo pot gasi informatii despre companii si asa evita sa puna intrebari la care ar afla raspunsul foarte usor online, putandu-se orienta pe oportunitati si pe cat de bine li se potriveste o anumita companie.

Apoi, sa nu puna neaparat intrebari legate de salariu, pentru ca se creeaza o bariera. "Ordinea corecta, cred eu, intai ii demonstrezi angajatorului ca esti un candidat valoros si dupa aceea ai o discutie legata de beneficiile salariale", spune managerul Catalyst Solutions.

Specialistii in resurse umane sustin ca cel mai important aspect al relatiei dintre candidat si angajator la interviul de angajare este prima impresie, empatia care se realizeaza intre cei doi.

"Candidatul pentru un job nu trebuie sa mai vina la interviu cu lectia invatata de acasa. Trebuie sa dea dovada de stapanire de sine si sa fie pregatit pentru orice situatie care poate aparea in timpul interviului. Trebuie sa stie sa raspunda cu inteligenta si cu rapiditate la toate situatiile in fata carora este pus", considera Madalina Popescu, manager general Pluri Consultants Romania.

Nu trebuie sa treci cu vederea nici modul cum te prezinti, cum esti imbracat, pentru ca asta arata cat de serios si motivat esti.

De asemenea, pregatirea intrebarilor arata ca te-ai documentat, ca stii despre ce vorbesti. In plus, trebuie sa fii hotarat: "Va las si eu un CV daca aveti ceva pentru mine", aceasta NU este o abordare tocmai fericita, intrucat dai impresia ca nu stii ce vrei. Dimpotriva, cine spune: "Ma intereseaza domeniul marketing. Am o experienta de doi ani si as vrea sa discutam ce oportunitati sunt in cadrul acestui department" suna mai convingator.

Inteligenta, flexibilitate, spontaneintate sunt doar cateva dintre calitatile de care candidatul ar trebui sa dea dovada la prima intalnire cu viitorul angajator. Tanar, temeinic pregatit profesional si, daca este posibil, si cu experienta in domeniul in care vrea sa se angajeze – acesta este portretul candidatului care are mai multe sanse sa-si gaseasca un loc de munca. In ceea ce-i priveste pe incepatori, ar fi bine ca ei sa-si stabileasca doua, trei directii sau domenii, nu mai mult, neavand experienta practica, ca sa stie exact ce li se potriveste.

Mare atentie si cand iti faci CV-ul! Din el nu trebuie sa lipseasca rezultatele pe care le-ai obtinut, ce impact au avut actiunile tale pentru companie. Chiar daca ele nu sunt cuantificabile, incearca sa gasesti aportul pe care l-ai adus tu in firma pentru care ai lucrat.

Arata ca esti pregatit, ca esti o persoana de incredere, ca-ti dai interesul si, cel mai important, nu minti! "Onestitatea este un lucru obligatoriu la interviu”, este de parere Dragos Gheban. In caz contrar, s-ar putea sa descoperi ca nu esti potrivit pentru slujba respectiva si daca esti constant in urma celorlalti colegi asta se manifesta sub forma de stres. Asadar, nu este o rusine sa vorbesti si despre greseli.

Citeste si:

Cand incep angajarile? Joburile din IT si contabilitate, la mare cautare!
Mai dau companiile bonusuri in 2010?