"Legislatia muncii nu se potriveste cu situatia economica a Romaniei si de aceea trebuie modificata. Aceste modificari trebuie sa vizeze trei aspecte, unul dintre acestea fiind flexibilitatea. Trebuie sa fie mai usor sa recrutezi si sa concediezi forta de munca. Sa lasam companiile sa aiba usurinta in angajare pentru a incuraja anagajarea de personal", a declarat Shachar Shaine, membru in consiliul de conducere al CIS, citat de Mediafax.

O alta problema ridicata de reprezentantul CIS este cea legata de piata neagra a fortei de munca.

"Romania are 4,2 milioane de angajati cu forme legale si, potrivit unor studii recente, 1,6 milioane de persoane care lucreaza fara contract. Rata angajatilor cu forme legale raportata la populatia activa, de peste 10 milioane de persoane, este prea mica. Spre exemplu, crearea a 10.000 de locuri de munca cu salariul mediu pe economie ar insemna ca bugetul de stat sa incaseze suplimentar 7 milioane de lei pe luna, adica 84 milioane de lei pe an prin taxele aferente. Pentru aceasta, legislatia muncii are nevoie de prevederi flexibile privind munca temporara si angajarile, in general", a spus Shaine.

CIS a realizat si o serie de propuneri de modificare a legislatiei actuale, discutate la nivelul organizatiei, din care fac parte peste 100 de companii, ale caror investitii cumulate inseamna doua treimi din totalul investitiilor straine din Romania.

Una dintre acestea se refera eliminarea obligativitatii contractului colectiv de munca la nivel national sau de ramura pentru companiile cu capital privat in care a fost semnat un astfel de document.

"Trebuie incurajata munca in regim temporar si nu doar prin leasing de personal. Astfel, pe durata sezonului pentru care este nevoie de forta de munca suplimentara, angajarea acesteia sa poata fi facuta de catre compania respectiva, care plateste toate taxele si nu prin outsourcing de personal. In acest fel, angajatul s-ar simti mai in siguranta si ar beneficia de toate drepturile care-i revin ca angajat", considera reprezentantii CIS.

In opinia acestora, orice intarziere in a crea conditii mai bune pe piata fortei de munca inseamna, de fapt, pierderea de locuri de munca si de venituri la buget.

"Calculele noastre arata ca, doar prin adoptarea unor reglementari mai flexibile, se pot crea aproape 90.000 de locuri de munca pe termen scurt, adica reducerea cu 1% a ratei somajului. Fiecare zi de intarziere inseamna, subliniem, pierderea de locuri de munca", a mentionat Shaine.

Atat sindicatele, cat si patronatele au criticat vehement propunerile de modificare ale Codului Muncii, prezentate saptamana trecuta, de Ministerul Muncii.

Partenerii sociali au acuzat organizatiile investitorilor straini ca au facut ministerului propunerile, urmarind astfel sa destabilizeze piata muncii din Romania.

Ministrul de resort, Ioan Botis, a recunoascut ca modificarile la Codul Muncii au fost elaborate dupa discutii cu investitorii.