“In mod normal restrictiile impuse de Spania, desi sunt in vigoare, nu au inca girul Comisiei Europene. De astazi curg cele 15 zile in care Comisia trebuie sa se pronunte daca Spania are argumente suficiente pentru a invoca o situatie exceptionala, asa cum a facut-o”, a spus Lazaroiu, intr-un interviu acordat Mediafax.

Ministrul Muncii a mai precizat ca nu intelege de ce a luat Spania decizia restrictionarii accesului romanilor la munca in Peninsula, in conditiile in care Madridul tocmai a anuntat o usoara scadere a somajului si vesti bune despre revenirea economica.

Paradoxal, azi (vineri - n.r.) pe aeroportul din Madrid, cand ma intorceam, am urmarit discursul premierului Zapatero, care iesise din sedinta de guvern si care a dat numai vesti bune spaniolilor, si anume ca economia isi revine, ca somajul a scazut, si multi alti indicatori macroeconomici care sunt pozitivi. Trendul e bun. Ma intreb daca acest discurs va fi analizat si la Comisia Europeana, pentru ca daca trendul e bun, eu cel putin, nu inteleg situatia exceptionala”, a explicat ministrul.

Lazaroiu a precizat, insa, ca, si in conditiile in care Comisia Europeana va fi de acord cu decizia Spaniei, restrictiile vor fi ridicate mult mai devreme de 2014 (anul in care toate statele membre trebuie sa liberalizeze accesul romanilor la munca, in conformitate cu Tratatul de Aderare), pentru ca oficialii de la Madrid au un program “ambitios” de reducere a cheltuielilor si economia da semne de revenire.

Ar trebui sa fim optimisti, indiferent de ce s-ar intampla, pentru ca economia Spaniei isi revine, ceea ce inseamna ca la un moment dat restrictiile vor fi analizate si probabil ridicate. (…) Cu mult inainte de 2014. Dar, repet, asta in ipoteza in care Comisia Europeana va valida situatia exceptionala si va accepta decizia Spaniei. Nu stim inca asta in momentul acesta. Si noi si Spania asteptam decizia Comisiei Europene chiar daca masurile sunt in vigoare in acest moment in Spania”, a mai spus Lazaroiu.

Potrivit acestuia, guvernul spaniol vrea sa reduca deficitul bugetar de la 7% la 3%, in anul urmator, si sub 3%, in 2013.

Investitorii si agentiile de rating nu sunt insa la fel de optimisti ca oficialitatile spaniole. Agentia de evaluare financiara Moody’s, de exemplu, a plasat economia Spaniei sub evaluare, pentru o posibila retrogradare a ratingului, din cauza cresterii economice slabe, care reprezinta un obstacol in reducerea deficitului bugetar. Agentia mai acuza si "derapajele fiscale" din anumite zone ale sectorului public regional si local.

Investitorii, pe de alta parte, se tem ca Spania, a patra mare economie din zona euro, afectata de o crestere economica anemica si un somaj foarte ridicat, ar putea esua in incercarea de a-si face ordine in finantele publice, indreptandu-se spre un program de interventie externa similar cu cel al Greciei.

Lazaroiu: “Unii se asteptau ca ministrul Muncii din Romania sa obtina anularea deciziei spaniolilor, ceea ce este o prostie”

Eu nu am fost de asta la Madrid, pentru ca nu poti sa anulezi un act al Guvernului spaniol. S-a aplicat deja, de pe 22 iulie e in vigoare, poate fi invalidat de CE si atunci am zis sa luam realitatea asa cum e. Masurile sunt in vigoare si discutiile au fost in principal pe evitarea abuzurilor. Ni s-au parut in anumite locuri neclare si am vrut sa clarificam ceea ce noua ne era neclar, dar si sa obtinem garantii de la autoritatile spaniole ca ele vor fi clare si ca nu vor exista abuzuri”, a spus Lazaroiu, in legatura cu scopul vizitei sale la Madrid.

Potrivit ministrului, cele doua parti vor infiinta un grup de lucru care va monitoriza modul in care se aplica restrictiile si o linie telefonica, la care lucratorii pot raporta eventualele abuzuri.

Grupul de lucru va incepe sa functioneze foarte repede. Foarte probabil va face parte atasatul nostru pe probleme de munca de la Madrid, cu care am si discutat acolo, si sa vedem pe cine va desemna ministrul Muncii spaniol. Linia verde tehnic mai dureaza, dar vrem sa-i dam drumul imediat pentru ca masurile sunt deja in vigoare si nu trebuie sa mai asteptam. Pana atunci au posibilitatea contactului cu ambasada, la numerele ambasadei, pe email. Cat de repede se poate tehnic, noi o vom face”, a explicat demnitarul.

Romanii care lucreaza deja in Spania si membrii acestora de familie nu vor fi afectati de restrictii

Ministrul a mai precizat ca restrictiile privind accesul lucratorilor romani pe piata muncii din Spania nu se aplica nici membrilor familiei unui cetatean roman care a stat neintrerupt 18 luni in Spania sau care era acolo in momentul emiterii deciziei.

Lazaroiu a explicat ca erau mai multe lucruri tehnice, care nu reieseau in mod evident din instructiunile de aplicare emise de Guvernul spaniol.

"De pilda nu se intelegea din instructiuni daca decizia se aplica si membrilor familiei unui lucrator roman pe teritoriul Spaniei care a stat 18 luni neintrerupt sau care a fost prins pe teritoriul Spaniei in momentul in care s-a luat decizia, pentru ca, in Tratatul european, acestia ar fi exceptati de la asemenea restrictii. Nu era foarte clar din instructiunile lor", a explicat ministrul.

El a adaugat ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu omologul spaniol, a reiesit ca membrii familiei nu vor avea de suferit din cauza noilor reguli impuse de Spania.

Citeste si:

Este oficial: romanii se vor angaja in Spania numai cu permis de munca. CE: "Madridul nu poate, in principiu, sa introduca restrictii” VIDEO

Drumurile romanilor in UE se ingusteaza. Olanda limiteaza dreptul de sedere, Bruxelles-ul cere explicatii