Ma intereseaza ce faci in afara serviciului

Intr-un caz ideal, seful nu-ti urmareste fiecare miscare pe care o faci in afara orelor de program.

Dar asta nu inseamna ca n-ar fi interesat de ce postezi pe blog sau pe Facebook sau de cum te comporti daca da intamplator peste tine intr-un club.

Asa ca, de fiecare data cand postezi ceva pe retelele de socializare, intreaba-te daca ar fi bine ca seful tau sa citeasca postul respectiv.

Si ai grija, mai ales, ce pareri iti exprimi in legatura cu colegii sau cu managementul firmei. Altii si-au pierdut jobul din cauza asta!

Atitudinea este la fel de importanta ca si indatoririle

Oricat te-ar enerva, etichetele trebuie respectate la birou. Chiar daca iti faci treaba exemplar, seful va avea intotdeauna ceva de obiectat, chiar daca nu pe fata, daca esti plin de tatuaje sau piercinguri cand lucrezi intr-o banca, de exemplu.

De asemenea, seful te observa si in relatia cu ceilalti colegi – desi esti unul dintre cei mai buni angajati din punct de vedere profesional, daca esti nepoliticos si neplacut fata de colegi, va fi greu sa obtii promovarea la care visezi.

Descurca-te singur!

Majoritatea angajatilor vin la sef atunci cand intampina probleme si se asteapta ca acestia sa le rezolve. Specialistii spun ca nimic nu-i deranjeaza mai mult pe sefi decat atitudinea de neputinta afisata in fata unei situatii. Chiar daca ai nevoie de un sfat, este bine sa vii macar cu trei variante de rezolvare a problemei pe care sa le prezinti sefului. Chiar daca niciuna dintre variante nu va fi cea folosita in final, seful te va aprecia pentru ca ti-ai dat interesul.

Asuma-ti responsabilitati!

Fie ca ai intarziat intr-o zi la serviciu, fie ca nu ai terminat un proiect la timp, nu incerca sa dai vina pe altii (traficul a fost aglomerat sau un coleg nu a terminat la timp partea lui de proiect, ceea ce te-a tinut pe loc). Seful vrea sa-ti asumi greselile, chiar daca, poate, nu esti tu de vina, si sa vii cu solutii pentru repararea loc. “Imi pare rau, nu se va mai repeta” este fraza cea mai indicata in astfel de situatii, si trebuie sa ai grija sa nu se mai repete.

Iti citesc mailurile si stiu ce vorbesti pe Messenger!

Chiar daca in cazul mailului de serviciu te gandesti ca este oarecum normal ca seful sa ceara personalului de la IT acces in contul tau, de multe ori se intrece masura si acesta iti poate urmari inclusiv mailul personal sau mesajele instant de pe Messenger (ceea ce este ilegal, dar cum poti demonstra asta?). Asadar, fara a deveni paranoic, trebuie sa ai grija ce si cu cine vorbesti de pe telefonul firmei, ce mailuri trimiti sau ce schimb de barfe ai cu colega de birou la adresa sefului pe Messenger, pentru ca nu se stie niciodata cat si cand esti urmarit.

Ai copii? Nu ma intereseaza!

Desi viata de familie nu ar trebui sa afecteze in niciun fel viata profesionala a femeii si in societatea moderna se cauta solutii pentru imbinarea celor doua indatoriri, fara ca una sa o afecteze pe cealalta, femeile fara copii vor fi intotdeauna preferate la avansare sau chiar la angajare celor care vor si o viata de familie. Tocmai din acest motiv, in toata lumea, femeile castiga mai putin decat barbatii, pentru ca se considera ca daca se impart intre viata de familie si cea profesionala nu le pot face perfect pe amandoua.

Pe de alta parte, desi nu lasa sa se vada, seful tau este cu siguranta deranjat de faptul ca lipsesti de la munca pentru ca ai copilul bolnav sau pentru ca vii cu el la birou atunci cand nu ai unde sa-l lasi.