Desi 2010 a fost un an in care efectele crizei economice s-au simtit in continuare in multe tari din Europa, salariul minim pe economie a crescut in majoritatea acestora.

Mai putin in Romania, care este singura tara din UE care a inregistrat o scadere a venitului mimim, de la 149 de euro, in 2009, la 141 de euro, anul trecut.

Si desi la nivel legislativ nu s-a produs nicio schimbare, salariul minim fiind inghetat la nivelul din 2009, scaderea a fost un efect la taierii salariilor bugetarilor, in multe cazuri acestia castigand cu mult sub 600 de lei.

Raportat la castiguri, cel mai bine este sa traiesti in Luxemburg, unde se castiga si cel mai mare salariu minim din Europa, respectiv 1.682 de euro pe luna.

Top 5 al celor mai mari salarii minime din UE este completat de Irlanda (1.461 euro), Olanda (1.407 euro), Belgia (1.387 euro) si Franta (1.343 euro).

La celalalt capat al clasamentului se regaseste Bulgaria, unde salariul minim a ramas, in 2010, la valoarea de 122 de euro, la fel ca in anul anterior. Romania se afla pe penultima pozitie, cu 141 de euro, urmata, la diferenta de aproape 100 de euro, de Lituania (231 de euro), Letonia (253 de euro), Ungaria (271 de euro) si Estonia (278 de euro).

In 2011, Romania s-a intors la doua salarii minime

Daca de doi ani salariul minim a ramas inghetat la valoarea de 600 de lei, nici patronii si nici statul nemaiputand sustine o crestere a salariilor in cascada, in 2011 cei platiti cu salariul minim castiga cativa bani in plus.

Dupa ce Guvernul a decis majorarea salariului minim la 670 de lei, la pachet cu cresterea cu 15% a salariilor in sectorul bugetar, patronatele si sindicatele au inceput negociereile pentru stabilirea salariului minim in sectorul privat.

La finele anului trecut, patronii au anuntat ca au fost de acord cu majorarea salariului minim pentru angajatii din privat la 700 de lei, dar au impus modificarea coeficientilor de ierarhizare in functie de studii.

Citeste AICI cine pierde in urma modificarii coeficientilor!

Astfel, Romania s-a intors la doua salarii minime pe economie, dupa ce, in ultimii trei ani, atat statul cat si patronii au platit acelasi salariu minim.

In anii anteriori, salariul minim din sectorul privat a fost intotdeauna mai mare decat cel din sectorul bugetar, din cauza faptului ca Guvernul nu-si permitea sa majoreze salariile de la stat in acelasi ritm cu al celor din privat.

Ministrul liberal al Muncii, Paul Pacuraru, a unificat cele doua salarii, astfel ca, in 2008, s-a avut in vedere un salariu de minim de 500 de lei, atat in privat, cat si la stat, iar in 2009, acesta a fost majorat la 600 de lei.

Aceasta situatie nu a durat decat doi ani, pentru ca, in 2010, in timp ce patronii au inghetat salariul la nivelul de 600 de lei, Guvernul a stabilit, prin legea unitara, un coeficient minim de referinta de 705 lei, pentru bugetari.

Datele Eurostat pot fi consultate AICI!