"Indiferent de starea spirituala in care te afli trebuie in permanenta sa fii cu zambetul pe buze si sa fii la dispozitia lor, sa le indeplinesti dorintele", povesteste una dintre cameristele angajate pe nava. La fel ca ea, fara sa cracneasca, si ospatarii cara, zilnic, mii de farfurii si nu uita sa faca plecaciuni in fata clientilor. Daca nu sunt placuti, nu primesc bacsis si nu fac bani pentru acasa.

Romanii sunt apreciati pentru ca sunt muncitori. Si ii gasim peste tot. Unii ajung sa organizeze evenimente artistice pe vapor sau sa administreze cabinele echipajului.

"Eu iti dau problema, tu o rezolvi, nu ca <<nu se poate>>, o rezolvi, de asta esti aici, ai venit pe barca. Vin numai cei mai buni", spune administratorul cabinei.

Asta isi doreste si Stefan. A venit la interviu pentru un post de bucatar, convins ca reteta lui de gordon-bleu ii va da pe spate pe straini. Are patru ani de practica in tara si castiga 400 de dolari pe luna.  Pe vas spera sa primeasca in cel mai rau caz, de trei ori mai mult.

"Vreau sa promovez pana la o stea Michelin, vreau sa ajung mai departe, vreu sa fiu cel mai bun"
, marturiseste Stefan Enache.

"Are sanse!", ar spune angajatorii: e tanar si hotarat. La fel este si Teodora, care are doi copii de crescut. Intrebata despre motivele pentru care paraseste un loc de munca stabil, familie si prieteni, pentru a merge pe un vas de croaziera, Teodora raspunde franc: "Pentru ca am incercat mai multe job-uri in Romania, dar niciunul nu mi-a oferit un salariu atat de atractiv".

"Acesti angajati vin cu o motivatie mai ridicata, sunt mai ancorati in realitatile vietii decat cei care lucreaza de ani de zile in sistem", explica Cristian Grigorescu, directorul unei companii de recrutare.

Estimarile arata ca in urmatorii patru ani, numarul romanilor de pe vasele de croaziera se va tripla. "Constatam o crestere de 40-50 de procente, asta datorita si faptului ca in anul acesta au fost companii care au dat si vase noi la apa", este de parere Bogdan Tatu, manager al unei firme de recrutare.

In prezent, peste 10.000 de conationali strabat lumea in lung si lat. De la barmani pana la mecanici, muzicieni sau stilisti, toti castiga din greu intre 600 si 4.000 de euro.