"Consideram ca exista un risc de crestere a fluxului de persoane de origine romana sau bulgara, iar o astfel de schimbare ar putea avea consecinte negative pe piata muncii din Marea Britanie", se precizeaza in cel mai recent raport al comitetului, dat publicitatii joi, la Londra.

Autorii documentului afirma ca ridicarea restrictiilor de angajare a romanilor si bulgarilor ar insemna o crestere a riscului amintit anterior. Totusi, membrii comisiei admit ca eventualul impact pe care l-ar avea ridicarea restrictiilor ar fi mic in comparatie cu cel al recesiunii si crizei si situatiei economice globale, insa, cu toate acestea, ar putea fi considerate "semnificative".

"La intrebarea privind existenta unei tulburari serioase a pietei muncii din Marea Britanie in prezent, raspunsul nostru este da. Referitor la problema mentinerii restrictiilor pentru romani si bulgari pe piata muncii, consideram ca acestea pot ajuta la contracararea aparitiei de probleme serioase pe piata muncii", se precizeaza in raport.

Intr-o rezolutie adoptata de Parlamentul European saptamana trecuta se arata ca toate statele UE trebuie sa permita accesul bulgarilor si romanilor pe piata fortei de munca pana la sfarsitul lui 2011, inaintea termenul-limita din 2013.

Restrictii la angajarea muncitorilor romani sunt existente inca in 11 dintre 26 de state membre, printre care Marea Britanie, Austria, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda sau Spania.

Conform Tratatului de Aderare a Romaniei, pana in 2014 exista o perioada de tranzitie in care fiecare stat membru trebuie sa liberalizeze gradual accesul muncitorilor romani pe piata muncii.