Sapte companii care activeaza pe piata serviciilor de resurse umane au infiintat Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT), organizatie non-profit, care are ca principal obiectiv flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca, sprijinind includerea in legislatia muncii a prevederilor europene care reglementeaza domeniul muncii temporare.

Companiile care intra in componenta ARAMT sunt Adecco, Agentia de Servicii Professional, APT Resources&Services, Gi Group, Lugera&Makler, Manpower Romania si Trenkwalder.

Potrivit acestora, in 2009, contractele de munca incheiate pe perioada deteminatata reprezentau doar 1% din totalul contractelor din Romania, in conditiile in care la nivel european, numarul acestora depaseste 13,5%. Cea mai apropiata tara de situatia Romaniei este Estonia, cu o rata de penetrare a muncii temporare de 2,5%.

La nivelul Uniunii Europene, munca prin agenti de munca temporara este unul dintre cele mai eficiente mijloace de flexibilizare a pietei muncii, creare de noi locuri de munca si, implicit, de reducere a ratei somajului. Romania se afla si in acest domeniu in urma tarilor europene, legislatia din domeniu fiind mult prea restrictiva si neadaptata la situatiile cu care se confrunta piata” declara Cristina Radulescu, presedinte ARAMT.

Ce propun firmele de resurse umane?

ARAMT a realizat un memorandum cu propuneri pentru modificarea Codului Muncii, care vizeaza, in principal, extinderea perioadei pentru care se pot incheia contracte pe durata determinate, precum si introducerea in lege a mai multor situatii in care se poate recurge la acest tip de contracte.

Astfel, asociatia propune ca, pe langa situatiile prevazute deja in Codul Muncii care permit angajarea in regim de munca temporara, sa fie introdusa in lege si situatia in care activitatea unei companii creste pentru o anumita perioada de timp.

In acelasi timp, companiile de resurse umane, cer extinderea perioadei in care un angajator poate mentine un salariat cu contract pe durata determinata. Daca in prezent, Codul Muncii prevede ca nu pot fi depasite 18 luni, propunerile prevad ca “durata misiunii de munca temporara sa poata fi prelungita pe perioade succesive de cate 24 de luni”.

In ciuda revoltei sindicatelor, care sustin ca o astfel de prevedere ar facilita incheierea  de contracte cu durata temporara pentru perioade mari de timp, ceea ce ar duce la  exploatarea angajatilor, care nu ar mai avea siguranta locului de munca, firmele de HR spun ca scopul este doar crearea de noi locuri de munca si reducerea ratei somajului.

Acest tip de contracte ar oferi un acces mai mare la locuri de munca in aceasta perioada de instabilitate economica in care angajatorii se gandesc de doua ori inainte sa incheie un contract cu durata nedeterminata. S-a creat o perceptie falsa ca angajatii temporari sunt dezavantajati fata de ceilalti, pentru ca una dintre propunerile noastre vizeaza tocmai acest aspect – aceleasi drepturi pentru aceeasi pozitie, indiferent de forma contractului de munca incheiat”, a explicat, pentru incont.ro, Minola Jac, secretarul general al ARAMT.

Cum se intampla in alte tari europene?

Desi la nivel european exista o directiva care reglementeaza munca prin agent temporar, nu toate tarile europene au transpus-o in legislatia nationala.  

Potrivit Eurofound, multe tari europene au reglementari insuficiente sau neclare privind ocuparea fortei de munca si conditiile contractuale din acest sector. Mai mult, persista diferente considerabile intre legislatiile nationale. Daca ne uitam, de exemplu, la reglementarile legale privind durata maxima a angajarilor temporare, gasim variatii intre pana la trei ani in Olanda si numai 15 zile in Belgia, in timp ce in Regatul Unit nu exista nici un fel de prevedere specifica privind angajarile temporare.

Institutiile europene recomanda extinderea muncii temporare, in conditiile in care un studiu al agentiei Randstad de munca temporara, releva faptul ca numai circa 10% dintre angajatii temporari revin la somaj dupa ocuparea unui loc de munca temporar.

Totodata, ocuparea temporara a fortei de munca ofera tinerilor posibilitatea de a dobandi experienta, iar persoanelor fara o ocupatie permanenta, ocazia de a iesi din cercul vicios al somajului.

Potrivit Eurostat, Romania ocupa un loc inferior intre tarile UE in ceea ce priveste angajarea temporara. La sfarsitul anului trecut, aproape 25 de milioane de salariati erau angajati cu contracte temporare in UE, cei mai multi fiind in Germania (5 milioane), Spania (3,8 milioane ), Franta (3,9 milioane) sau Italia (2,1 milioane).

Cele mai putine contracte de acest fel erau inregistrate in tari precum Malta (6.500), Lituania (20.000), Cipru (40.000), Letonia (43.000) sau Slovacia (87.000). In Romania, 66.500 de salariati erau angajati cu contracte cu perioada determinata.