Cei care vor sa devina agenti operativi trebuie sa fie licentiati ai unor institutii de invatamant superior acreditate, sa dispuna de o inteligenta peste medie, sa aiba o cultura generala de nivel superior si abilitati de realtionare si comunicare.

Varsta limita este de 35 de ani. De asemenea, disponibilitatea de a lucra in strainatate, precum si cunoasterea unei limbi de circulatie internationala sunt obligatorii.

Potrivit SIE, acest domeniu necesita creativitate, spontaneitate, adaptabilitate, flexibilitate, spirit organizatoric, capacitate de a evalua si de a lua decizii, abilitate de analiza si asumare a responsabilitatii.

Cei care vor sa se incadreze pentru analiza-sinteza trebuie sa fie absolventi de facultate, media de absolvire si rezultatele obtinute pe parcursul anilor de studiu reprezinta criterii de departajare.

Necesitatea de perfectionare pe acest post impune interesul persoanei pentru dezvoltarea continua, precum si aptitudini de invatare si comunicare de nivel superior.

Specialistii trebuie sa fie absolventi de facultate sau de liceu, iar recrutarea si selectia se realizeaza in functie de existenta unor posturi vacante in cadrul SIE. Domeniile pentru care se fac angajari sunt: IT, electronica, juridic, psihologic, economic, tehnico-administrativ.

SIE mai angajeaza si paznici care, de asemenea, trebuie sa fie absolventi de liceu, sa aiba memorie vizuala, o buna perceptie a spatiului si timpului, aptitudini de comunicare si capacitate de a evalua si lua decizii.

Candidatii trebuie sa aiba o inaltime de minimum 1,70 m si sa fie apti din punct de vedere al pregatirii fizice, psihologic si medical. Varsta limita este de 30 de ani.

Cei care vor sa participe la preselectii se pot inscrie pe site-ul institutiei, completand un formular de incadrare.