Ca in fiecare an, prin programul Loteria Vizelor (Diversity Visa) pot emigra in America straini din anumite tari mai putin reprezentate in Statele Unite.

Prima conditie pentru a avea sanse de a castiga este diploma de bacalaureat sau minimum doi ani de experienta in ultimii cinci intr-unul dintre domeniile listate.

Americanii ofera, in fiecare an, 50.000 de vize pe baza carora se pot obtine ulterior Green Cardul si posibilitatea de rezidenta permananta celor care vor sa traiasca si sa munceasca in Statele Unite. Programul se adreseaza natiunilor care sunt mai putin reprezentate in America – de exemplu englezii nu pot participa, pentru ca sunt suficienti in SUA”, a explicat, pentru incont.ro, avocatul specializat in imigrari in Statele Unite, Ruslan Bocancea.

Potrivit acestuia, cei care participa la Loteria Vizelor trebuie sa fie hotarati sa se mute permanent in Statele Unite.

O parte dintre cei care castiga merg pana in Statele Unite, isi iau Green Card-ul, dupa care se intorc in Romania, considerand ca daca au indeplinit aceasta formalitate se pot muta oricand in State. Cei care stau mai mult de sase luni in tara, insa, pot pierde aceasta posibilitate si le va fi greu sa mai obtina apoi chiar si o viza temporara pentru America. Reintrarea in SUA se poate face din nou, dar mai greu, pe baza unei vize speciale de imigrant, pentru care au nevoie de asistenta unui avocat specializat”, a explicat Bocancea.

Odata incheiat procesul inscrierii (2 oct. - 3 nov. 2012), urmatoarea etapa importanta incepe in data de 1 mai 2013, cand participantii trebuie sa verifice pe site, la sectiunea Entrant Status Check (Verificarea Statutului Inregistrarii), daca au fost acceptati sau nu in program.

Cei care participa trebuie sa stie ca verificarea site-ului este singura posibilitate de a se informa daca au fost selectati sau nu – nu vor primi nicio instiintare pe e-mail sau prin posta. De aceea este necesar sa intre pe site la data indicata pentru a vedea care sunt pasii de urmat. Toata procedura este absolut gratuita, de aceea cei care primesc e-mailuri in care sunt anuntati ca au castigat la Loteria Vizelor si ca trebuie sa transfere o suma de bani intr-un cont trebuie sa stie ca este o inselatorie”, a atentionat avocatul.

Din momentul in care au aflat ca au fost selectati (in perioada 1 mai – 30 iunie 2013), persoanele admise trebuie sa mearga la Ambasada SUA pentru interviul in vederea obtinerii vizei pentru plecarea in Statele Unite. Avocatul Ruslan Bocancea atentioneaza ca nu toti cei care au fost selectati vor si primi viza si Green Card-ul, pentru ca de multe ori apar diferite probleme pe parcursul interviului sau in timpul verificarii informatiilor completate in formularul de participare.

Dupa obtinerea vizei de la Ambasada, intr-un interval de sase luni trebuie mers in SUA pentru obtinerea rezidentei permanente.

Cine obtine Green Card-ul este aproape ca si cetatean SUA, doar ca nu poate sa voteze sau sa devina functionar public. Desi ca sa devina cetateni, trebuie sa astepte 5 ani pana pot aplica pentru cetatenie. Nu toti obtin cetatenia americana si este nevoie ca persoana respectiva sa locuiasca in mare parte a timpului in SUA pentru a se califica pentru obtinerea cetateniei. 

Sfaturi pentru completarea corecta a formularului:

Ruslan Bocancea spune ca cele mai frecvente probleme care apar in timpul inscrierii sunt informatiile eronate, introduse voit sau involuntar in aplicatie.

Primul sfat este sa nu mintiti si sa fiti foarte atenti la cerintele de pe formular. Multi completeaza gresit din neatentie sau pentru ca nu inteleg foarte bine ce li se cere, dar acest lucru ii poate descalifica. Exista apoi si informatiile eronate introduse voit – cele mai frecvente sunt cele legate de studii sau de statutul familial, care se descopera odata cu verificarea dosarului”, a precizat avocatul.

Acesta a mai spus ca multi dintre cei care participa la Loteria Vizelor mint in legatura cu componenta familiei – fie nu-si trec in fisa sotia si copiii, fie spun ca sunt casatoriti si nu sunt. Atrag suspiciuni si sunt verificate mai atent si casatoriile facute dupa castigarea Loteriei, pentru ca se considera ca sunt casatorii din interes, in conditiile in care daca unul dintre soti castiga rezidenta permanenta, automat sotul/sotia si copiii pot pleca in America.

Toate aceste neconcordante, voite sau involuntare, sunt considerate fraude si atrag neacordarea vizei, atat in cadrul Loteriei, cat si pe viitor. “Cei care sunt respinsi din astfel de motive nu vor mai obtine nici in viitor viza pentru plecarea in America. De asemenea, daca totusi au reusit sa plece, dar se descopera ulterior ca au mintit, vor fi expulzati”, a adaugat Bocancea.

Totodata, avocatul ii sfatuieste pe cei care vor sa aplice pentru Loteria Vizelor sa nu apeleze la firmele de pe internet care ofera consultanta, contra cost, in completarea dosarului. “Completarea datelor se face in 20 de minute, online, fara bani. Nu poti sa ai incredere in nimeni sa completeze in locul tau, pentru ca cea mai mica greseala poate insemna pierderea definitiva a dreptului de a obtine viza pentru America. Sunt, de asemenea, firme care promit locuinta si loc de munca la sosirea in SUA, contra a cateva mii de dolari – as fi, de asemena, reticent la astfel de propuneri”, a spus Ruslan Bocancea.

Iar cel mai important sfat este acela de a participa la Loterie doar cei care sunt intr-adevar hotarati sa-si schimbe viata si sa se mute in America.

Mai multe informatii despre Loteria Vizelor gasiti pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureti si pe cel al Departamentului de Stat al SUA. Inregistrarea aplicatiilor se face pe site-ul www.dvlottery.state.gov.

5 greseli frecvente in procesul emigrarii:

1. Informatii eronate legate de familie;
2. Schimbarea statutului marital in timpul procesului de selectie;
3. Informatii eronate legate de studii – participantii trebuie sa aiba diploma de Bacalaureat. Nu sunt luate in considerare studiile liceale incheiate, dar fara bacalaureat;
4. Cei care au cazier trebuie sa se intereseze din vreme de obtinerea unor derogari (care dureaza de la 6 luni la 1 an), altfel pierd dreptul de a pleca in Statele Unite. Multi dintre cei care au mai fost in SUA si au incalcat legile din domeniul imigrarilor vor avea nevoie, de asemenea, de derogare.
5. Multi dintre cei care obtin Green Cardul si se intorc in tara pierd rezidenta dupa 6 luni. Persoanele care nu sunt hotarate sa se mute imediat in SUA au nevoie de un Re-entry Permit, care ofera posibilitatea prelungirii perioadei la doi ani.

Loteria Vizelor in cifre:

-Programul de imigrare Diversity Visa a fost infiintat in 1990, dupa promulgarea legii de catre Congresul SUA, insa primul an fiscal pentru inceperea loteriei a fost 1995.
-Romania a inceput sa participe din 1994 pentru anul fiscal 1995.
-Programul ofera anual 50.000 de vize, la nivel mondial.
-Din 1994 si pana in 2011, 23.400 de romani au primit viza prin intermediul programului.
-In 2011 au participat la Loteria Vizelor 13 milioane de persoane din toata lumea.
-711 romani au plecat in SUA, in 2011, prin intermediul Loteriei.
-In jur de 35.000 de romani aplica pentru vize SUA in fiecare an, desi o mare parte sunt refuzati. Cifra exacta de refuz pentru anul fiscal 2010 a fost 22,4%.

Carte de vizita Ruslan Bocancea:

-Originar din Republica Moldova, a venit in Romania la studii. S-a mutat in Romania in 1994 si are cetatenie romana.
-In 2001, in timp ce studia la Facultatea de Stiinte Politice de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, a plecat cu o viza de studii in America (a absolvit Stiinte Politice in Dakota de Sud).
-A ramas acolo, unde si-a continuat studiile si a inceput sa lucreze pentru autoritatile guvernamentale inca din facultate (mai intai in internship, apoi ca angajat).
-Dupa 6 ani a urmat Facultatea de Drept in Minnesota.
-In timpul facultatii a facut voluntariat la organizatii non-profit, unde s-a ocupat de cazuri de imigrare.
-Aproape zece ani a lucrat cu senatori si deputati din doua state americane, iar in timpul Facultatii de Drept a lucrat pentru doi judecatori federali, cu care a continuat cateva luni si dupa absolvire.
-In urma cu doi ani si-a deschis cabinet de avocatura specializat in imigrari in Minnesota, iar in 2011 s-a extins si la Bucuresti.
-Reprezinta firme care vor sa se extinda in SUA, oameni de afaceri care vor sa investeasca in America sau cetateni care vor sa emigreze si au dificultati legale in completarea dosarului.