1. "Sunt doar un alt cautator de job, intre milioane"

Specialistii in resurse umane sustin ca insisi angajatorii alimenteaza acest mit prin site-urile lor de cariera care nu atrag sau prin saptamanile care trec intre momentul trimiterii CV-ului si cel al interviului.

Asta nu inseamna ca trebuie sa le faci pe plac. Trebuie sa te gandesti ca tu nu esti un cautator de job ca oricare altul, ca ai un anumit background, talentele si entuziasmul de care compania respectiva are nevoie. Cand incepi sa nu mai crezi asta despre tine, intreaba-ti prietenii – ei stiu mai bine decat tine.

Si, cel mai important, trimite cat mai multe CV-uri la cat mai multe anunturi de angajare. Daca trimiti doar zece si astepti sa te sune cinci angajatori s-ar putea sa astepti degeaba!

2. "Ca sa-mi gasesc un job nou trebuie sa am relatii”

Sa "ai relatii” ajuta evident, mai ales intr-o perioada ca aceasta, in care joburile sunt din ce in ce mai greu de gasit. Cu toate acestea, specialistii in HR sustin ca nu conteaza atat de mult relatiile, ci conteaza felul in care reusesti sa "traduci” pentru viitorul angajator experienta pe care ai acumulat-o in timp si modul in care stii sa te faci indispensabil.

De exemplu, daca spui la interviu ca ai 16 ani de experienta si trei diplome, nu intereseaza pe nimeni. In schimb, daca povestesti viitorului angajator cum ti-ai ajutat seful sa duca la bun sfarsit un proiect sau cum ai coordonat o echipa de oameni, asta ii va atrage atentia. Pentru ca, pana la urma, asta il intereseaza – ceea ce esti capabil sa faci.

3. "Nimeni nu-mi ia in seama experienta”

Pe angajatori ii intereseaza experienta ta, dar ei au nevoie, in special, de acea experienta care ii poate ajuta pe ei.

De exemplu, daca vrei sa-ti cumperi o casa, si proprietarul iti spune ca tocmai a investit o suma considerabila in camera copiilor, ceea ce se adauga la pretul final al casei, tu te gandesti ca nu are sens sa cumperi acea casa, in situatia in care nu ai copii si nu ai nevoie de camera respectiva.

La fel gandesc si angajatorii – de ce sa angajeze un om caruia ii recunosc anii de experienta, dar care, insa, nu le este lor de ajutor?

4. "Daca vreau sa-mi schimb cariera trebuie s-o iau, din nou, de la zero”

Sa o iei de la zero poate sa te sperie atunci cand vrei sa-ti schimbi locul de munca si sa faci cu totul altceva. Trebuie insa sa te gandesti intotdeauna la legaturile pe care le-ai putea gasi intre cele doua domenii de activitate si cum ai putea sa folosesti la noul job ceea ce ai invatat la precedentul loc de munca.

Daca treci toate aceste lucruri in CV si in scrisoarea de intentie catre noul angajatror, ai sanse ca tu sa fii alesul. Daca, de exemplu, povestesti in CV cum experienta pe cre o ai in vanzari te va ajuta sa fii un manager de call-center mai bun, atunci asteapta-te ca angajatorul sa te sune.

5. "Mai bine astept sa treaca criza!”

Nici sa nu-ti treaca prin cap sa gandesti asa! Angajatorii nu vor sa te auda ca te plangi din cauza dificultatilor economice prin care trece tara. Ei vor sa stie cum ai folosit asta in favoarea ta si cum dificultatile de pe piata muncii te-au ajutat sa te dezvolti din punct de vedere profesional.

De exemplu, acum este timpul sa cauti cu mai multa perseverenta un job mai bun, sa urmezi un curs de specializare sau sa-ti faci propriul proiect antreprenorial ca sa-ti pastrezi abilitatile si cunostintele in functiune.

Daca angajatorul vede ca ai fost activ, chiar si dupa ce ia ramas fara job, ca ai cautat sa te perfectionezi si sa te dezvolti si ca nu ai cazut in depresie, atunci va sti ca esti persoana potrivita pentru el.

Asadar, nu lasa aceste idei preconcepute sa te intimideze atunci cand iti cauti de lucru. Nu este niciodata timpul nepotrivit pentru a incepe sa cauti, trebuie doar sa stii cum sa te prezinti in fata angajatorilor si cum sa folosesti in favoarea ta experienta si cunostintele capatate pe parcursul intregii tale cariere.