Analiza detaliata a cifrelor arata ca, in mai, si-au gasit o slujba putin peste 40.000 de someri, in timp ce aproape 50.000 de salariati si-au pierdut locul de munca. Cum se explica, atunci, scaderea somajului, raportata de autoritati?

Explicatia vine tot de la ANOFM, care precizeaza ca in luna mai au iesit din statisticile oficiale peste 103.000 de someri inregistrati, din care doar putin peste 40.000 s-au angajat. Adica nici 40% dintre cei care nu se mai regasesc in scriptele ANOFM si-au gasit un loc de munca.

Restul, adica 63.000, fie au ajuns la pensie, au plecat in strainatate sau au decedat, fie au renuntat pur si simplu sa se mai intregistreze la stat in cautarea unui loc de munca.

Pe de alta parte, in luna mai au intrat in statistici alte peste 67.000 de persoane care s-au inregistrat ca someri. Dintre acestea, cea mai mare parte, respectiv 49.000, sunt nou inscrisi, adica au fost dati afara. Restul de peste 18.000 de someri provin din reactualizari a cererilor pentru un loc de munca sau reactivari de drepturi banesti.

In consecinta, numarul de someri angajati in luna mai a fost mai mic decat numarul de salariati care tocmai au intrat in somaj. Astfel, scaderea numarului de someri nu se datoreaza atat angajarilor, cat faptului ca multi nu au mai indeplinit conditiile de a primi somaj sau au renuntat, pur si simplu, sa mai apeleze la autoritati pentru a le gasi un loc de munca.

ANOFM mai arata si ca numarul persoanelor angajate in luna mai a scazut cu peste 1.500 de persoane fata de luna anterioara, cand si-au gasit un loc de munca peste 42.000 de someri.

La sfarsitul lunii mai, in Romania erau inregistrati 701.854 de someri, in scadere cu 36.333 persoane fata de luna anterioara. Rata somajului a ajuns, astfel, la 7,67%.

Regiunile in care somajnul este inca ridicat sunt Sud-Vest (10,4%), Sud (9,5%) si Centru (8,9%), in timp ce in regiunea Bucuresti se inregistreaza cel mai scazut nivel al ratei somajului, respectiv de 2,5%.