Leasingul de personal sau, dupa Codul Muncii, munca prin agent de munca temporara, se refera, in general, la “inchirierea” de forta de munca pe o perioada determinata, atata timp cat angajatorul are nevoie.

Legal, un contract de munca temporara poate dura cateva luni, pana la un an, cu posibilitatea de majorare cu inca sase luni. Dupa expirarea contractului, angajatorul poate incheia cu lucratorul un contract pe perioada nelimitata, daca a fost multumit de serviciile lui si prezenta lui este necesara in continuare.

De obicei, acest tip de angajare se practica atunci cand companiile desfasoara campanii publicitare sau promotii, perioadele in care leasingul de personal creste fiind vara sau in timpul sarbatorilor de iarna, cand firmele au nevoie de personal in plus pentru campaniile de promovare pe care le desfasoara.

Date fiind transformarile pe care criza economica le-a adus pe piata muncii din Romania, in prezent inchirierea de forta de munca este din ce in ce mai frecventa, somerii folosind toate oportunitatile pe care le au la indemana pentru a-si gasi un job.

Cererea pentru plasarea in leasing s-a dublat in primul trimestru

Potrivit reprezentantilor companiei de recrutare Trenkwalder Sobis, selectia si plasarea de personal a inregistrat in primul trimestru o crestere de peste 100% a cererii, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, perspectiva pe urmatoarele doua trimestre fiind in continuare de crestere.

Aprilie este luna in care cererile de personal in leasing au crescut considerabil, in parte si datorita obiceiurilor de consum ale populatiei, care impun sezonalitatea activitatii multor companii.

Locurile de munca sezoniere nu sunt insa numai cele cu care suntem obisnuiti cu totii (constructii, agricultura etc.), ci si in retail si productie. Avem deja mai multe solicitari, printre care cea mai mare este de 50 persoane, pe o perioada de trei luni, de la un client din domeniul productiei de componente electronice. Estimez ca vor urma si altele in productie si retail in primul rand”, a explicat Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder Sobis.

In opinia acestuia, avantajul pe care il au angajatii incadrati prin leasing tin de faptul ca au acces mult mai usor la potentialul angajator.

Atunci cand vine vorba de angajat o persoana, compania risca acum foarte greu o perioada de proba, pentru ca daca angajatul nu se incadreaza in parametrii de performanta ai angajatorului, procesul de restructurare poate fi costisitor, ceea ce a franat considerabil procesele de recrutare. Lucrurile se schimba in cazul leasingului de personal pentru ca angajand o persoana pe o perioada determinata de sase luni, de exemplu, o companie poate evalua acea persoana fara a-si pune problema cum va termina contractul de munca”, a adaugat Florea.

Reglementarea muncii in regim sezonier preocupa partenerii sociali si autoritatile atat in Romania, cat si la nivel european.

Sindicatele si patronatele din Romania au cerut in repetate randuri Guvernului sa flexibilizeze regimul angajarilor, prin modificarea Codului Muncii, care este destul de rigid in acest sens.

Munca temporara in Uniunea Europeana

Ca urmare a crizei economice si a somajului in crestere in UE, numarul angajarilor in regim temporar a luat amploare si in tarile europene, ceea ce a favorizat si migratia transfrontaliera a fortei de munca.

Potrivit Comsiei Europene, ocuparea temporara a fortei de munca ofera tinerilor posibilitatea de a dobandi experienta, iar persoanelor fara o ocupatie permanenta, ocazia de a iesi din cercul vicios al somajului.

Un studiu efectuat de sucursala belgiana a agentiei Randstad de munca temporara arata ca numai circa 10% dintre angajatii temporari revin la somaj dupa ocuparea unui loc de munca temporar.

Pe de alta parte, tot mai multe intreprinderi recurg la lucratori temporari ca raspuns la presiunea exercitata de concurenta, profitand de flexibilitatea oferita de contractele cu durata determinata.

In anumite parti din Europa, lucratorii temporari participa activ la mobilitatea transfrontaliera. In Luxemburg, de exemplu, un procentaj surprinzator de ridicat de persoane angajate de agentiile de munca temporara sunt lucratori transfrontalieri. Ei locuiesc in alta tara, dar au ales sa lucreze in Luxemburg, atrasi de salariile relativ ridicate si de beneficiile asigurarilor sociale.

Cetatenii luxemburghezi reprezinta numai 20% dintre lucratorii temporari, in timp ce 80% sunt lucratori care sunt rezidenti ai unei tari vecine.

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro