Tinerii ieseni isi doresc, intr-o pondere foarte mare, 83%, sa devina antreprenori. Clujenii tin foarte mult la viata personala, iar sibienii sunt foarte legati de orasul lor. 

Din studiu mai rezulta ca cei aflati in cautarea unui loc de munca sunt interesati mai mult de atmosfera de lucru din cadrul unei companii si de siguranta jobului decat de pachetul salarial oferit, insa in functie de orasul de provenienta, exista si diferentieri intre optiunile candidatilor. 

Astfel, calitatea conditiilor de munca (birou propriu, spatii de recreere etc.) este considerata "foarte importanta" de 61% dintre respondentii din Sibiu, in timp ce doar 32% dintre ieseni si 28% dintre clujeni au aceeasi optiune. 

"Pe de alta parte, sibienii valorizeaza mai putin existenta programelor de dezvoltare a angajatilor - traininguri si team building-uri. 25% dintre repondentii din Sibiu considera ca acestea sunt «foarte importante», fata de 40% dintre brasoveni, 42% dintre ieseni si 52% dintre clujeni. Atmosfera de lucru din cadrul companiei este importanta pentru toti potentialii angajati intervievati, raspunsurile de «foarte important» ocupand o pondere de 63-64% in toate orasele vizate", mai rezulta din studiu. 

Totodata, siguranta locului de munca este "foarte importanta" pentru 66% dintre clujeni, 63% dintre ieseni si brasoveni si pentru 54% dintre sibieni. 

In ceea ce priveste pachetul salarial, care include salariul si bonusurile de tip telefon, laptop, masina de serviciu, asigurare de viata, tinerii din Sibiu sunt cei mai interesati, 71% dintre ei afirmand ca acesta este "foarte important", fata de 48% dintre clujeni si 40% dintre ieseni si brasoveni. In schimb, tinerii din Sibiu valorizeaza cel mai putin posibilitatea de a promova, aceasta fiind "foarte importanta" pentru doar 39% dintre ei. Prin comparatie, 63% dintre clujeni si 52% dintre ieseni sunt foarte interesati de posibilitatile de promovare atunci cand isi cauta un loc de munca. 

Din studiu mai rezulta ca tot sibienii sunt cel mai putin interesati de antreprenoriat, 33% dintre ei afirmand ca intentioneaza sa-si deschida propria afacere in urmatorii doi ani, fata de 83% dintre ieseni. 

"Clujenii si brasovenii se situeaza la mijloc: 44% in Cluj si 42% in Brasov", mai rezulta din studiu. 

O alta concluzie este faptul ca tinerii in cautarea unui loc de munca sunt tot mai putin dispusi sa isi sacrifice viata personala pentru a face cariera. Intrebati la ce distanta de actualul domiciliu ar fi dispusi sa se mute pentru un loc de munca ce ar oferi un salariu mai mare, ei prefera fie distantele scurte, sub 100 de kilometri, fie o alta tara. 

Aproape jumatate dintre brasoveni (48%) s-ar muta in strainatate, in timp ce sibienii sunt cel mai legati de oras, 26% dintre ei spunand ca nu sunt dispusi sa se mute nici pentru venituri mai mari. 

Tinerii sunt dispusi sa faca ore suplimentare doar in 

Studiul se bazeaza pe 721 de chestionare completate de participantii la editiile din primavara acestui an ale Targului de Cariere din Iasi, Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov, unde au participat in total peste 17.000 de tineri, majoritar cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, absolventi de facultate sau in ultimii ani de studiu.