"BCR isi restructureaza activitatea, iar acest lucru nu este un secret. Ati vazut chiar declaratia presedintelui Erste (Andreas Treichl - n.r.), actionarul majoritar, care a recunoscut ca noua conducere va primi un bonus in functie de performantele din operatiunile de restructurare. La gradul de neperformanta inregistrat si perspectivele economiei romanesti, o astfel de decizie era normala. Banca are potential sa obtina un profit mare, asa cum s-a intamplat in trecut, dar o restructurare este binevenita", au declarat pentru Mediafax surse apropiate bancii.

Datele la noua luni arata ca personalul bancii a ajuns la circa 7.600 de angajati, fata de 8.400 de angajati la finele anului trecut, au precizat sursele citate, in timp ce numarul de sucursale a coborat la 621, fata de aproape 670 in decembrie 2011.

Sursele au aratat ca managementul BCR a initiat discutii cu sindicatele din banca pentru a ajunge la un acord privind viitoarele disponbilizari.

Strategia pentru urmatorii ani a BCR va fi aprobata de actionari in AGA.

BCR a inceput recent un proces de remodelare a sucursalelor prin migrarea catre operatiuni cu cash gestionate exclusiv prin echipamente electronice, retea denumita Self Service - Cash In.

Actionarii BCR vor discuta in AGA convocata pentru 3 decembrie modificarea actului constitutiv al bancii astfel incat Comitetul Executiv sa poata decide desfiintarea de sucursale sau agentii fara aprobarea Consiliului de Supraveghere.

Tot atunci va fi analizata si o propunere de majorare a capitalului social, prin care banca vrea sa atraga de la actionari 501 milioane lei (110 milioane euro). Actiunile nou emise vor putea fi cumparate la un pret de 0,65 lei/titlu, de peste sase ori mai mare decat valoarea nominala, de 0,1 lei/actiune.

Pentru suplimentarea capitalului, banca vrea sa emita 770,76 milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 0,1 lei pe titlu si care vor putea fi cumparate la pretul de 0,65 lei/actiune, din care 0,1 lei reprezinta valoarea nominala, iar 0,55 lei prima de emisiune.

Astfel, daca toate actiunile vor fi cumparate, capitalul social va creste cu 77 milioane lei (17 milioane euro), de la 1,55 miliarde lei la 1,63 miliarde lei, iar restul sumei atrase, de 424 milioane lei, va ramane la dispozitia bancii.

BCR a inregistrat in primele noua luni pierderi de 762 milioane de lei, in ciuda unui profit operational in linie cu rezultatul de anul trecut, dupa ce a constituit provizioane record de 2,63 miliarde lei, cu un miliarde de lei peste cele din perioada similara din 2011.

In primele noua luni, banca a generat un rezultat operational de 1,82 miliarde lei (411,6 milioane euro), in scadere cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, de la 1,88 miliarde lei (449,1 milioane euro).

BCR este controlata in proportie de 93,26% de catre EGB Ceps Holding GmbH, detinuta la randul sau integral de Erste Group Bank Austria. SIF Oltenia detine 6,58% din titlurile bancii, actionarii persoane fizice controleaza 0,14%, iar persoanelor juridice le revin 0,00148% din actiuni.

In trimestrul al treilea al acestui an, BCR si-a mentinut pozitia de lider pe piata bancara locala, cu o cota de piata de circa 20% dupa active, in pofida unui usor declin al volumului activelor grupului BCR cu 0,5% (reprezentand 375,4 milioane lei) fata de inceputul anului, pana la 76,37 miliarde lei (16,82 miliarde euro).