In comuna Tarlungeni, din judetul Brasov, 60% dintre locuitori sunt asistati social. Primesc in medie 500 lei lunar, adica 22,7 lei pe zi.

Am incercat sa facem rost de zilieri pentru culesul fructelor. Le oferim 50 de lei pe zi, adica dublu fata de ajutorul social. "Stiti cum e, la 60 de lei incepe de la 07:00 pana la 19:00. Mai mult, nu. Nu-ti vine nimeni". Acceptam sa marim si plata, dar, surprinzator, oamenii ridica si ei nivelul pretentiilor. "Normal ar veni la 80 de lei, noi asa luam aicea, la cartofi, la orice."

"Auzi, domnita, uite cum e treaba: ne dati 100 de lei, fara mancare, fara tigari". Altfel spus, un zilier cere cel putin 2.000 de lei pe luna, mai mult decat ia un medic rezident sau un profesor cu 10 ani vechime. 
 
Insa, chiar si la 100 de lei e aproape imposibil sa faci rost de oameni harnici, daca vrei sa ii angajezi legal. Prefera sa stea sau sa munceasca la negru, decat sa piarda ajutorul social.
 
" - Eu fac acte. Trebuie sa scriu in registrul de zilieri.
  - Aaaaoleooo!!! Pai asa nu! Nu va vine nimeni."

 
Si totusi... "Orice familie sau persoana poate sa depuna o noua cerere de ajutor social", spune Diana Bors, directorul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala din Brasov.
 
In aceste conditii e de inteles de ce fermierilor, in plin sezon de cules in livezi sau podgorii, le este greu sa gaseasca mana de lucru. In unele cazuri, muncitorii sunt si mai pretentiosi: vor, pe langa bani si mancare, ceva bautura si, culmea, tigari. Multi asteapta la barul din sat sau in fata casei sa pice ceva. "Imi da 20 de lei. Ce sa fac cu ei ? Sa iau de mancare la copii? Nu gasesti nicaieri unde sa mergem. Vai de capu nostru ca nu avem de munca."

"Nu vor sa lucreze. Astazi vine, lucreaza si le dai de seara 50 de lei si fuge. Vine peste 5 zile, cand nu mai are bani
si mancare, iar sta o zi, iar fuge, ca nu-i place, ca zice ca e multa munca"
, se plange Marian Luca, fermier.
 
In judetul Brasov s-au inregistrat in luna iulie 1.100 de zilieri. In schimb, numarul celor care au primit ajutor social este
de sase ori mai mare.