La Timisoara, in centrele de formare profesionala intalnim tot mai multi absolventi de facultate. Aceasta tanara, de exemplu, a terminat managementul turismului, dar nu si-a gasit de lucru. "Am decis sa-mi caut ceva mai jos decit pregatirea mea, vreau sa fac un curs de secretara, asistent -manager", spune ea.

Aceeasi situatie si la Bistrita-Nasaud: Liana a absolvit cursurile facultatii de afaceri, la Cluj, are 2 diplome, una de licenta si alta de master, insa asta n-a ajutat-o prea mult atunci cand si-a cautat un serviciu.

"In ziua de astazi nu ne ajuta cu nimic diplomele, sunt acolo in sertar. Manichiurist pedichiurist, asta am vazut ca se cauta, iar in tarile straine, unde vreau eu sa ajung, aceste servicii se platesc foarte bine", explica Liana.

Roberta este licentiata in geografia turismului, insa nu a muncit nicio zi: "Mai am colegi care au terminat aceeasi facultate si multi dintre ei, neavand posibilitatea sa-si gaseasca aici un loc de munca, au fost nevoiti sa plece in strainatate pentru ca viata aici in Romania este destul de grea." 

O manichiurista cu experienta, care le preda acum cursantelor, spune ca in Romania poti castiga in jur de 4.000 de lei. Si, categoric, mai mult in strainatate.

Alte meserii cautate sunt: operator calculator, cosmetician, maseur sau bucatar. Daca pe parcursul anului trecut, 6% din totalul celor care au urmat cursuri de recalificare terminasera o facultate, in prima luna a acestui an numarul lor aproape s-a dublat. Pregatirea costa intre 350 si 750 de lei, dar proaspat-absolventii aflati in somaj sunt scutiti de taxa.