Locuitorii din Bucuresti si Ilfov isi gasesc de munca mult mai usor comparativ cu locuitorii din restul tarii, ponderea somerilor pe termen lung (peste 12 luni) in numarul total al somerilor fiind la jumatate in zona Capitalei fata de media nationala.

La nivelul intregii tari, 46,4% dintre someri sunt in aceasta situatie de mai mult de 12 luni, usor sub media celor 28 de state UE, de 47,5%. 

In zona Bucuresti - Ilfov, somajul pe termen lung a fost de 23,6% anul trecut, aproape la jumatate fata de media nationala. 

Cel mai ridicat somaj pe termen lung a fost inregistrat in zona Sud-Vest Oltenia (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea), unde 60,8% dintre someri nu si-au gasit locuri de munca de cel putin un an. 

Urmeaza regiunea Sud-Est (Braila, Buzau, Constanța, Galați, Tulcea si Vrancea), cu 54,8%, Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), cu 51,1%, Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj), cu 48,8%, Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman), cu 44,4%, Nord-Est (Bacau, Botoșani, Iasi, Neamt, Suceava și Vaslui), cu 42,4%, respectiv Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis), cu 41,8%. 

La nivelul UE, cele mai ridicate rate ale somajului pe termen lung se gasesc in unitatile teritoriale franceze Guadelupa si Guyana (79%, respectiv 77%), urmate de Východné Slovensko, Slovacia (74,9%).

Cele mai reduse sunt in Övre Norrland (12,4%), Mellersta Norrland (13,1%), Norra Mellansverige (16,3%), Västsverige (17,2%), Smaland med öarna (17,3%) si Stockholm (17,5%), toate din Suedia. 

Rata somajului a scazut usor in februarie, la 7,2% din populatia activa, fata de 7,3% in ianuarie, fiind inregistrati 721.000 de someri, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica.