Campania "Romania din Regatul Unit" va prezinta povestile unor conationali care ne fac cinste in Marea Britanie, pentru ca sunt muncitori si corecti. Sunt romani, care desi pornesc de la zero, ajung sa isi construiasca propriile firme, cu profituri de milioane de lire sterline.

La 49 de ani, au cumparat doua bilete de avion si s-au trezit cu doua geamantane pline cu sperante si temeri, la Londra. Sunt doi soti din Pitesti care, dupa ce au ramas fara serviciu in tara, au luat totul de la zero, in Regatul Unit. Ea fusese contabila, el inginer, si prin Romania nu prea erau la volanul masinii.

La Londra, fac sute de kilometri pe zi si spun ca au avut un noroc urias: s-au angajat la o companie de taximetrie care apartine unui alt roman. Un om de afaceri care conduce un grup de firme in Regat si care este prezent periodic la dineuri cu Printul Charles, dar si alte celebritati britanice.

Peste 8 milioane de locuitori in oras si aproape 13 milioane in zona metropolitana, 30 de milioane de vizitatori pe an, 32 de sectoare, 35 de poduri peste raul Tamisa si o suprafata de 1500 de kilometri patrati - de aproape 7 ori mai mare decat Bucurestiul - asa arata Londra in cifre. Un oras global, cu sase aeroporturi si cel mai mare numar de pasageri pe an, surclasand New York si Tokio. Cu o retea stradala de peste o mie de kilometri, plus alti 400 la metrou, capitala regatului e unul dintre cele mai accesibile orase ale lumii. Pe langa celebrele autobuze rosii, un simbol a devenit taxiul londonez, omniprezent pe strazi.

Londra are 78.000 de "Black-Cabs", taxiuri traditionale cu regim special, dar si 153.000 de taxiuri arondate la companii si dispecerate. O piata concurentiala, in care romanii isi fac loc.

Mihaela Ciuculete are 52 de ani si de patru face taximetrie la Londra. "Nu a fost usor deloc. In primul rand, schimbarea volanului a fost unul dintre impedimente, atat ca am avut priceperea asta de a fi soferita, pentru ca in 2011, cand am venit noi, in afara de constructii, curatenie si soferie nu aveai unde sa te angajezi", spune Mihaela.

A plecat impreuna cu sotul cand si-au pierdut amandoi locurile de munca din Pitesti, orasul natal. La Londra, ambii au facut restart profesional.

"Nu am facut niciunul taximetrie... Eu sunt economist, sotul meu este inginer. Eu lucram contabilitate si cand am ramas fara serviciu, am incercat CV-uri trimise, o gramada, dara fara folos. Si atunci, de disperare, am zis: 'dar ce fac eu, la 49 de ani, de acum inainte?' N-a fost usor, am lasat apartamentul... Nu va spun... cu doua trolere, la 49 de ani, sa vii sa stai aici, la share-ing, pentru ca aici nu poti sa stai de unul singur...", spune Mihaela.

Impart o casa inchiriata cu alte doua familii si cei doi soti folosesc cu schimbul aceeasi masina si ea inchiriata de la compania pentru care lucreaza. Mihaela spune ca nu se descurca foarte bine in Londra fara sistemul de navigatie, dar stie cu ochii inchisi cateva sute de trasee.