Cercetarea a doi economisti de la University College mai arata si faptul ca Marea Britanie este tara care atrage cei mai multi muncitori calificati si imigranti cu educatie inalta, devansand Germania, cea mai mare putere a Europei.

Studiul “Impactul fiscal al imigratiei in Marea Britanie”, publicat in Jurnalul Economic, arata ca mai mult de 60% dintre imigrantii nou veniti in Regat din tari din sudul si vestul Europei sunt absolventi de facultate. Nivelul educatiei imigrantilor din estul continentului este, de asemenea, in continua crestere, un sfert dintre strainii nou veniti in Marea Britanie avand o facultate terminata.

Potrivit studiului citat, contributia neta a migrantilor in PIB-ul Regatului Unit a fost de 20 de miliarde de lire sterline (aproximativ 25 mld. euro), intre 2000 si 2011. Cei care provin din tarile dezvoltate ale UE – intre care Franta, Germania, Italia si Spania, au contribuit cu peste doua treimi din aceasta suma si au platit mai multe taxe decat a cheltuit statul cu ajutoare sociale pentru ei.

Rezultatele studiului mai arata ca imigrantii din zece tari central si est-europene care au aderat la UE dupa 2004 au avut o contributie de 5 miliarde de lire (6,3 miliarde de euro) la bugetul Marii Britanii, cu 12% mai mult decat au incasat din indemnizatii sociale.

“Principala preocupare in ceea ce priveste imigratia in Marea Britanie este daca strainii contribuie cu suficiente resurse financiare care sa acopere ajutoarele sociale pe care statul le da imigrantilor saraci. Analiza noastra prezinta o imagine pozitiva a contributiei fiscale pe care o au ‘cohortele’ de imigranti veniti in ultimii ani din tari UE”, a declarat profesorul Christian Dustmann, co-autor al studiului.

El a adaugat ca noii imigranti sositi in Marea Britanie din vestul si sudul Europei au cele mai inalte calificari comparativ cu cei din toate celelalte tari din UE preferate de straini. Potrivit acestuia, Marea Britanie ar trebui sa investeasca 6,8 miliarde de lire sterline in sistemul de educatie pentru a obtine acelasi nivel de pregatire profesionala.

Citeste si: Romani pe Tamisa. Cum se descurca imigrantii care au plecat pentru un trai mai bun in tara cel mai putin prietenoasa cu ei

Studiul arata nu doar ca imigrantii veniti in Marea Britanie sunt mai educati decat forta de munca autohtona, ci si ca este putin probabil ca acestia sa fie beneficiari ai sistemului de protectie sociala sau sa fie someri. De exemplu, doar 7% dintre acestia locuiesc in case sociale.

Raportul a fost catalogat ca fiind superficial de catre David Green, analist la compania de consultanta Civitas, care sustine ca abordarea doar din punctul de vedere al taxelor si beneficiilor lasa in urma alte costuri vitale.

“Imigrantii sunt tineri, educati si plini de energie. Sunt angajati valorosi, dar ei reprezinta o pierdere pentru tarile de origine. Daca tarile europene raman in urma tocmai pentru ca le migreaza ‘creierele’ in tari precum Marea Britanie, avem cu totii de pierdut”, spune Green.

Green a adaugat, totodata, ca Marea Britanie pierde capital uman, in conditiile in care multi dintre imigrantii cu studii superioare sunt nevoiti sa accepte joburi sub nivelul lor de pregatire, cum ar fi cea de barman sau chelner.

Citeste si: Marea Britanie impune noi reguli de acordare a ajutoarelor sociale pentru imigrantii din UE. Cameron vrea sa reduca numarul strainilor veniti in Regat sub 100.000 de persoane pe an

Imigrantii din estul Europei sunt frecvent in atentia presei si a politicienilor de la Londra, care reclama faptul ca acestia vin in Regat pentru a beneficia de sistemul de protectie sociala si sunt slab pregatiti. Romanii, in special, au fost tinta unei campanii de denigrare la inceputul anului, cand Marea Britanie a ridicar restrictiile la munca pentru romani si bulgari, presa si politicienii asteptandu-se la o “invazie” de imigranti in ianuarie, fapt neconfirmat ulterior.

Concluziile raportului sunt in contradictie cu opiniile exprimate de politicieni britanici, care atrag atentia in legatura cu efectele negative ale imigratiei.

Nigel Farage, liderul formatiunii nationaliste Partidul Independentei Marii Britanii (UKIP), atragea atentia, acum cateva zile, asupra "fortei de munca ieftine provenind din Uniunea Europeana", pledand pentru limitarea accesului imigrantilor la indemnizatii sociale.

Problema imigrantilor – in special a celor proveniti din Romania si Bulgaria, a dus si la tensiuni intre Executivul de la Londra si Comisia Europeana, David Cameron invocand inclusiv modificarea tratatelor UE referitoare la libera circulatie.

Conservatorii britanici au intocmit, recent, un plan de reducere a imigratiei, potrivit caruia vor fi impuse limite persoanelor provenind din tari in care salariile si beneficiile sociale sunt mai mici decat in Marea Britanie. Este vorba despre state membre UE, precum Romania si Bulgaria, precum si tari care vor adera in viitor.

Cetatenii acestor state vor putea sa mearga in continuare in Marea Britanie, dar numarul lor va fi limitat. Premierul britanic, David Cameron, a promis sa renegocieze apartenenta Marii Britanii la UE inaintea unui referendum privind mentinerea tarii sale in blocul comunitar, ce va fi organizat in 2017.

Citeste si: Presa britanica recunoaste ca s-a inselat in privinta invaziei imigrantilor. Cuvintele unui roman - “Nu am venit sa va jefuiesc tara”, au facut inconjurul Regatului