Liniile ferate europene ofera trasee dintre cele mai interesante, fie ca vorbim de cercul Polar de Nord, fie de linia transsiberiana, care pleaca de la Moscova si ajunge la Marea Japoniei, si care este cea mai lunga linie de cale ferata din lume.

Reteaua de cai ferate din Europa s-a dezvoltat in cea mai mare parte in epoca industrializarii.

Mai ieftin de construit decat un canal si oferind un mod rapid si ieftin de calatorie pe distante lungi, caile ferate au fost in acelasi timp de folos pentru transporturi industriale, dar si pentru trasee scumpe, care au ramas in istorie.

Si daca in zilele noastre, mersul cu masina poate insemna pierdere de vreme si nervi intinsi la maximum, in Europa, trenul ramane cel mai eficient mijloc de transport pentru cei care vor sa calatoreasca si, in acelasi timp, sa vada peisaje magnifice si sa aiba spatiu de relaxare.

Iar clasicele trasee cu trenul care au ramas in istorie mai pot fi parcurse si astazi, in unele cazuri cu trenurile de atunci.

1. Orient Express

Devenit sursa de inspiratie pentru multi regizori sau scriitori, Orient Expressul face legatura, inca din 1883, intre Paris si Istanbul si este sinonimul luxului si al bogatiei.

Celebrul tren ajunge o data pe an si in Romania, in general, in luna august, si opreste in Bucuresti si Sinaia, statiune introdusa pe harta rutei inca de la inaugurarea cursei si unde calatorii coboara pentru a vizita Pelesul.

Vezi AICI ultima sosire a Orient Expressului in Romania!

Prima calatorie cu Orient Expressul, cu o lungime de peste 2.600 de kilometri, a unit Parisul de Constantinopol (Istanbul) prin Nancy - Strasbourg - München - Viena - Budapesta - Szeged - Jimbolia - Timisoara - Caransebes - Varciorova - Craiova - Piatra Olt - Pitesti - Bucuresti - Giurgiu – Smardan.

De aici, pasagerii au fost transportati cu feribotul peste Dunare la Ruse, in Bulgaria, pentru a lua un alt tren spre Varna, unde urma o noua transbordare, pe un pachebot, in orasul de destinatie. Voiajul dura 83 de ore si 30 de minute.

Si pentru cine vrea sa calatoreasca cu legendarul tren este bine de stiut ca biletul cel mai ieftin depaseste 6.500 de euro.

2. Cu Orient Expressul de la Paris la Venetia


O calatorie mai scurta si mai accesibila cu Orient Expressul este cea de la Paris la Venetia, cu trecere prin Milano, ruta pentru care un bilet costa peste 3.000 de euro. Calatoria este, de fapt, o vacanta de 9 zile, care poate fi rezervata intre aprilie si octombrie, si care contine turul celor doua orase, Paris si Milano, un bilet pentru La Scala din Milano si plimbari cu ghid prin Venetia.

3. Expresul William Tell

Calatoria de 10 zile cu plecare din magnificul Locarno din Elvetia si cu destinatia Italia, ofera un traseu deosebit prin Alpii elvetieni, pe langa lacul Maggiore.

Vacanta se poate rezerva intre lunile mai si octombrie si ajunge undeva la aproximativ 2.000 de euro.

4. Grand Arctic Circle Explorer

Pentru pasionatii Cercului Polar si ai tarilor nordice, o calatorie cu trenul care uneste Danemarca, Suedia si Norvegia poate fi o experienta unica in viata.

Pretul traseului depaseste 4.000 de euro, calatoria incluzand vizitarea capitalelor celor trei tari si a diferitelor puncte de atractie din nordul continentului, inclusiv celebrele fiorduri norvegiene. Calatoria are loc numai in lunile iunie si iulie, cu plecare de la Copenhaga.

5. Linia ferata transsiberiana

O alta ruta legendara, linia ferata transsiberiana este cea mai lunga din lume (peste 9.000 de kilometri) si face legatura intre Moscova, estul indepartat al Rusiei si Mongolia, China, pana la Marea Japoniei.

O calatorie la bordul trenului Golden Eagle, de la Moscova si pana la Marea Japoniei, prin stepele rusesti, intr-un lux asemanator celui de pe Orient Express, ajunge la aproape 7.000 de euro.

6. Nisa si Coasta de Azur


Daca nu te pasioneaza stepa siberiana sau tarile nordice, poti incerca o calatorie cu trenul prin cea mai exclusivista zona a Europei, Riviera Franceza.

Calatoria, care include Parisul, Nisa si celebrul Monaco, poate fi rezervata intre lunile mai si octombrie si ajunge undeva la 2.000 de euro.

7. Aventura spaniola


Traseul denumit „Maiestatea Spaniei” isi merita din plin numele, calatoria cu trenul pornind din Barcelona lui Gaudi, de pe coasta Mediteranei si terminandu-se la San Sebastian, pe plaja Atlanticului, cu opriri in Madrid, Toledo si Salamanca.

O astfel de calatorie depaseste 2.500 de euro si include turul Barcelonei, cu celebra Sagrada Familia, vizitarea muzeului Prado si a Palatului Regal, la Madrid, turul oraselor Toledo si Salamanca.

8. Drumul matasii, de la Moscova la Beijing


Cea mai scumpa calatorie cu trenul, cu plecare din Europa, este cea care leaga Moscova de China, prin Uzbekistan, Turkmenistan si Kazakstan si care depaseste 12.000 de euro.

Pe traseu, calatorii pot vizita Moscova si Volgograd, Taskentul, precum si Beijingul, Marele Zid Chinezesc si Razboinicii de Teracota de la Xian.

9. Eurostar


Trenul de mare viteza (TVG) Eurostar face legatura intre Londra, Paris si Bruxelles, ineditul acestei linii fiind faptul ca traverseaza Canalul Manecii prin Eurotunel, la o adancime maxima de peste 100 de metri pe sub fundul marii.

Tunelul, care a fost inaugurat in 1994, are o lungime de peste 50 de kilometri, din care 38 sunt numai pe sub mare, si este al doilea tunel feroviar ca lungime din lume, fiind depasit doar de tunelul japonez Seikan.

Este format din trei galerii, doua pentru trenuri si una pentru vehicule speciale.

Calatoria cu Eurostarul intre Londra si Paris dureaza 2 ore si 15 minute, iar de la Londra la Bruxelles se fac o ora si 51 de minute.

Preturile pornesc de la 42,5 euro si variaza in functie de modalitatea de rezervare a biletului (pe internet biletele sunt mult mai ieftine comparativ cu preturile de la ghiseu) si de perioada in avans in care se face rezervarea.

Sursa foto: greatrail.com, Mediafax