Cu 71.000 de locuri la nivel national, hotelurile de doua stele ocupa pozitia secunda, dupa cele de trei stele, care cumuleaza 74.000 de locuri.

"Oamenii incep sa renunte la hotelurile de doua stele si sa le caute pe cele de trei stele, care chiar daca sunt putin mai scumpe, arata mai bine. Lumea a inceput sa aiba rezerve atunci cand este vorba de hotelurile de doua stele, care in general sunt nemodernizate, si se fereste de ele, mai ales in orase", spune Lucia Morariu, proprietarul Eximtur, cea mai mare agentie de turism cu capital autohton din Romania. 

"Curatenia precara, personalul nepoliticos, serviciile proaste si managementul defectuos sunt printre cele mai mari probleme ale hotelurilor de doua stele. Proprietarii isi doresc ca hotelul lor sa arate mai bine, sa fie cotat mai bine, deci sa aiba mai multe stele. Cei care nu au resurse financiare au ramas in urma si, ori vor vinde, ori vor inchide in urmatorii ani, daca nu se adapteaza la cresterea pretentiilor de confort ale clientilor", a spus la randul sau George Marginean, proprietarul Karpaten Turism, cea mai mare agentie din tara specializata in incoming. 

Tonul il da Capitala, unde locurile din hotelurile de doua stele au ajuns sa fie mai putine chiar si decat cele la cinci stele.  Bucurestiul are cinci hoteluri de o stea (604 locuri), 15 de doua stele (1.521 locuri), 59 de trei stele (4.888 locuri), 43 de patru stele (9.331 locuri) si opt de cinci stele (2.992 de locuri), potrivit datelor MDRT. 

"Majoritatea camerelor de cinci stele s-au deschis in ultimii cinci ani, dupa proiecte de fezabilitate facute in perioada de boom economic 2007-2009, cand acestea pareau cele mai cautate si mai profitabile. Faptul ca orasul nu are atractii turistice il face sa fie destinat oamenilor de afaceri, care in general au tendinta de a chelui mai mult pe confort", afirma Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si proprietar al lantului Continenta.

Pe litoral sunt 353 de hoteluri (71.244 locuri), iar 7 dintre ele sunt de cinci stele (1.466 de locuri), 35 de patru stele (6.649 locuri), 144 de trei stele (25.563 locuri), 144 de doua stele (34.533 locuri) si 23 de o stea (3.033 locuri). 

"Clientii hotelurilor de doua stele de la mare sunt persoane cu venituri reduse si care nu isi permit sa plateasca, in varf de sezon, mai mult de 100 de lei pe noapte. Unui hotel de doua stele, daca este renovat, ii lipsesc, fata de o unitate de trei stele, aerul conditionat si frigiderul", spune Linica Stan, directorul general al THR Marea Neagra, care detine 15 hoteluri de doua stele pe litoral. 

Ea afirma ca in varf de sezon, toate hotelurile de doua stele sunt pline, iar cei care le aleg o fac gandindu-se la pret. Cu toate acestea, cele mai cautate hoteluri de pe litoral sunt cele de trei stele. 

Marius Usturoiu adauga ca turistul de doua stele de la mare este fie tanar student, fara resurse financiare, fie familist cu copii si cu venituri scazute. Strainii nu vin, in general, la doua stele, nici la mare, nici in restul tarii.

Cititi intregul focus pe www.mediafax.ro