Iata care sunt locurile ce nu existau acum o jumatate de secol si cum s-au dezvoltat intre timp, potrivit unui top realizat de site-ul TopTenz.  

1. Dubai, Emiratele Arabe Unite  

In 1971, Dubai si-a declarat independenta fata de Marea Britanie si a devenit parte din Emiratele Arabe Unite. Dupa ce s-au descoperit rezervele impresionante de petrol din regiune, zona s-a schimbat complet. Astfel, in decurs de numai 40 de ani, populatia a crescut de la cateva mii la peste 1,5 milioane de locuitori si s-au construit inclusiv insule artificiale.  

2. Navi Mumbai, India  

Cunoscut si ca Bombay, capitala statului indian Maharashtra are o populatie de 12 milioane de locuitori. Acesta a continuat sa se extinda pana cand si-a atins limitele spatiului geografic. Astfel a luat nastere Navi Mumbai sau Noul Mumbai, ca un oras satelit care numara in prezent 1,2 milioane de locuitori si este cea mai mare comunitate planuita din lume.   

3. Doha, Qatar  

Ca si Dubai, Qatarul si-a declarat independenta fata de Regatul Unit in 1971. Economia a luat un avant major datorita rezervelor de petrol si gaz, iar revista Forbes a numit-o cea mai bogata tara din lume. Doha si-a castigat titlul de oras in 1963 si are acum o populatie de un milion de locuitori. Federatia Internationala de fotbal a fost de acord ca Doha sa gazduiasca in 2022 Cupa Mondiala, desi orasul se afla practic in desert.  

4. Abuja, Nigeria  

Nigeria si-a declarat si ea independenta fata de Marea Britanie in 1960. Devastata de razboi pana in 1970, tara a dorit sa isi schimbe capitala. Constructia orasului Abuja a fost terminata in 1991, cand aceasta a fost numita noua capitala a tarii. In numai 20 de ani, populatia din zona metropolitana a ajuns la 3 milioane de cetateni. Expertii se asteapta ca Nigeria sa devina a treia cea mai populata tara din lume pana in 2050.  

5. Astana, Kazachstan  

Kazachstan a devenit independent fata de Uniunea Sovietica in 1991. Banii tarii proveneau tot din rezervele de petrol, iar guvernul a decis sa mute capitala in orasul istoric Tselinograd, al carui nume a fost schimbat in Astana. Populatia acestuia s-a triplat intre timp, iar peisajul, odata sumbru din cauza razboiului, este acum unul demn de o metropola.  

6. Putrajaya, Malaezia  

Kuala Lumpur este capitala Malaeziei, dar, din cauza suprapopularii, guvernul a demarat constructia unui nou oras, care sa serveasca drept centru administrativ. Putrajaya a aparut in 1995, la 15 minute distanta de Kuala Lumpur, si beneficiaza de o linie de transport de ultima generatie care il leaga de capitala.  

7. Sandouping, China  

Zona din preajma Sandouping era cunoscuta pana in 1984 sub denumirea de Huangniupu. Guvernul chinez a ridicat orasul pentru a gazdui cei 40.000 de muncitori care lucrau la Three Gorges Dam, cea mai mare centrala de electricitate din lume.   

8. Iqualuit, provincia Nunavut, Canada  

Nunavut si-a castigat statutul de provincie independenta in 1999, iar doi ani mai tarziu Iqualuit a devenit capitala acesteia. Desi are o populatie de numai 7.000 de locuitori, orasul guverneaza o regiune de 2 milioane de kilometri patrati.  

9. Orasul Economic al Regelui Abdullah, Arabia Saudita  

Nu numai ca orasul nu exista in 1960, dar abia exista si in prezent. Totul a pornit de la viziunea regelui Abdullah, care isi dorea un oras la Marea Rosie. Costurile pentru ridicarea acestuia se ridica insa la 100 de miliarde de dolari. Nu se stie cati locuitori traiesc in prezent in zona, dar se estimeaa ca numarul acestora va ajunge la 2 milioane, in urmatorii opt ani.  

10. Incheon, Coreea de Sud  

Situat la granita cu Coreea de Nord, si cu o populatie de 3 milioane, Incheon este al treilea oras ca marime din tara. Constructia sa a inceput in 1994 iar costurile insumeaza 50 de miliarde de dolari. Guvernul doreste ca orasul sa devina un centru tehnologic, lipsit de poluare.