Catunele ascunse pe valea Ghimesului, intre Harghita si Bacau, au fost ridicate de haiduci acum doua secole, dar pastreaza si astazi o atmosfera misterioasa. Una dintre pensiunile din Lunca de Sus ii asteapta pe turisti intr-un adevarat muzeu al satului. Proprietarii au mutat pe terenul lor 13 casute traditionale din zona, care altfel ar fi fost demolate.  

O noapte de cazare costa 20 de euro

Toate camerele arata ca acum sute de ani, pana si paturile au saltele de paie, acoperite cu blana de oaie, iar lenjeria este umpluta cu puf de gasca ca pe vremuri. Pentru a dormi intr-o astfel de casuta trebuie sa platiti in jur de 20 de euro, dar pretul este negociabil. Atentie insa: trebuie sa renuntati la toata recuzita vietii moderne.  

"Fara televizor, fara radio, aici daca vin copiii danseaza, invata poezii, canta si se joaca ca-n trecut, fara calculatoare si tot ce e modern"
, spune Maria Szasz, administrator.  

Carnea servita turistilor provine din ferma proprie, iar faina pentru painea traditionala cu cartofi este macinata in moara proprie, veche de 150 de ani. 

Sa nu credeti insa ca pe Valea Ghimesului nu va puteti distra. Langa o pensiune unde nu exista retea de electricitate sau semnal la telefonul mobil, proprietarii s-au gandit sa-si amenajeze un patinoar de toata frumusetea, chiar pe lacul de pe domeniul lor.

In zona exista si o partie care va fi deschisa toata iarna. Cei care isi doresc relaxare pot incerca spa-ul rural din Lunca de Jos, unde se pot imbaia in ciubere de lemn umplute cu apa terapeutica de la un izvor sulfuros.  

"In ziua de azi e aglomerat peste tot, e plin de lume si capul oamenilor este plin, eu pot sa ofer sa vina aici in liniste", spune Fulop Prezsmer, presedintele Asociatiei Pensiunilor din Valea Ghimes.  

Daca am reusit sa va trezim interesul, aflati ca pe valea Ghimesului mai sunt inca locuri libere de sarbatori, iar preturile sunt mult sub cele din statiunile de munte consacrate.