"Ne-am gandit, in prima faza, sa avem in meniu ceva preparate cu trufe, sa oferim pachete cu excursie de cautare a trufelor in padure si sa le facem un pachet. Dupa ce le-au gasit in padure, sa asiste la prepararea lor, sa le guste", eplica Laurentiu Banescu, patron de pensiune.

Trufele sunt o specie rara de ciuperci de padure, care cresc la 15-20 de centimetri sub pamant. Dincolo de gust, este o adevarata aventura sa le gasesti. Tocmai de aceea, patronii de pensiuni cred ca sunt destui interesati sa participe la trufi-turism.

"Putem merge cu un grup de trei persoane si intreg grupul sa plateasca 150-200 de euro", spune Ovidiu Enea, membru al Asociatiei Cautatorilor de Trufe.

Iata o abordare romaneasca a problemei. Adica omul da bani ca sa fie lasat sa caute trufele, apoi da alti bani sa le manance.

Restaurantele cu staif au inclus deja in meniu preparate cu trufe. O omleta din oua de prepelita, innobilata cu gustul trufelor, costa 30 de lei, o supa - 35 de lei, iar o portie de somon cu trufe intre 50 si 60 de lei.

"Au un gust natural, de padure, le defineste natura de unde provin, sunt delicioase", afirma Diana Oprea, turista.

"Trufele le aleg si din motive sanitare. Au si efecte afrodisiace si, constient sau inconstient, domnii comanda", declara Viorel Bachide, patron de restaurant .

Agentiile de turism mizeaza insa mult si pe straini, care au deprins savoarea vestitelor ciuperci si care stiu ca in Vest costa o avere.