Cei mai multi dintre noi vrem sa plecam in vacanta, dar tot mai putini ne si permitem o astfel de cheltuiala care a devenit capriciu in perioada de criza pe care o traim, dar, se pare, ca daca vrei cu adevarat, poti pleca in concediu si cu bani putini!

Poti sa faci schimb de locuinte cu o familie din alta zona sau chiar tara interesata de acelasi tip de concediu.

Aceasta tendinta incepe sa se contureze si in Romania, care a inceput sa adopte, ce-i drept, cu pasi timizi, un model ce inregistreaza un foarte mare succes in Occident: un schimb de resedinte, de regula concomitent, ce permite proprietarilor sa economiseasca in intregime costurile destinate cazarii.

Printre avantajele pe care le putem mentiona se numara costurile extrem de reduse pe care trebuie sa la suportati, acestea fiind in mare parte legate de transportul familiei dumneavoastra la destinatie. In cazul mancarii, costurile vor fi aproximativ aceleasi pe care le suportati si acasa, avand in vedere ca in scopul de a cheltui cat mai putin, ati putea i fi cu succes propriul bucatar.

Un alt avantaj va fi confortul pe care o locuinta vi-l ofera comparativ cu un hotel. In plus, nu exista ore indicate la care trebuie sa va cazati sau sa eliberati locuinta.

De exemplu, pentru o familie de patru persoane costurile de vacanta se pot reduce cu pana la 60%, ceea ce inseamna ca veti dispune de mai multe fonduri pentru a va satisface capriciile pe care pana acum nu vi le permiteati.

Mai mult, puteti sa plecati in destinatii mai indepartate unde aveti posibilitatea sa ramaneti o perioada mai indelungata datorita costului redus pe care trebuie sa-l suportati cu cazarea, care va compensa cheltuielile cu transportul.

Printre dezavantaje, care sunt foarte putine, putem mentiona schimbul nepotrivit de locuinte, care conform statisticilor de pe site-urile specializate ajunge la aproximativ 1%. Acest lucru inseamna fie descrieri false ale resedintei in care urmeaza sa va petreceti sejurul sau stricaciuni pe care le puteti gasi in casa dumneavoastra la intoarcere.

De regula, aceste schimburi de locuinte se realizeaza intre locatii din tari diferite (de exemplu, un troc intre o familie din Bucuresti si una din Paris), dar sunt si cazuri in care acestea au loc in cadrul aceleiasi tari (un schimb intre o familie care are o casa la mare si una care are o casa la munte).

Sistemul este unul foarte simplu si consta in inscrierea dumeavoastra pe site-urile de specialitate, pentru care platiti sume ce variaza intre 6,95 euro/luna, in cazul in care optati pentru un abonament anual si 10,95 euro in cazul celui trimestrial.

Mai mult, daca nu ati realizat niciun schimb de locuinte in primul an, al doilea va este oferit gratuit. Puteti opta si pentru anunturile de pe site-urile publicitare, insa riscurile sunt mai ridicate.

Pentru astfel de concedii au aparut site-uri specializate care intermediaza aceste schimburi, informatiile fiindu-va prezentate atat in engleza (www.homeexchange.com) cat si in franceza (www.trocmaison.com).

Si pentru Romania au fost postate anunturi cu astfel de cereri si oferte.

Daca vreti sa mergeti la mare, puteti opta pentru un schimb cu un apartament din Mangalia, cu vedere la mare, cu cablu si posibilitatea de a avea si masina proprietarilor ca mijloc de transport.

In localitatea Viperesti, aflata intre Buzau si Brasov, aproape de Vulcanii Noroiosi, puteti sa beneficiati de o vila ce are 4 dormitoare, 2 bai si o gradina de aproximativ 300 mp.

Un alt exemplu, un proprietar ce detine o locuinta in Bucovina, in Ciocanesti, avand o capacitate de cazare de 7 locuri este interesat de un schimb cu o locuinta de pe litoral in perioada iulie sau august.

Tot in Romania, daca detineti o resedinta pe malul marii si doriti sa va petreceti concediul in Bran, ati putea sa realizati un schimb cu o casa dotata cu 3 camere si living.

Daca visati sa mergeti in concediu in strainatate, ati putea opta pentru Grecia, unde puteti realiza un schimb cu o vila aflata pe malul marii ce dispune de 3 dormitoare si 1 baie.

Tot in afara granitelor tarii noastre, ati putea alege un troc cu un apartament dotat cu 3 dormitoare si 1 baie aflat in plin centrul Parisului, pe Champs-Elysee.

In cazul in care dispuneti de fonduri mai ridicate destinate concediului si visati la zone exotice si indepartate, ati putea incerca un schimb cu o locuinta in Bahamas, ce dispune de 3 dormitoare si 2 bai.

Tot ce va ramane de facut este sa va inarmati cu rabdare si curaj si sa va alegeti locatia ideala in care doriti sa va petreceti concediul.