Oymyakon este cunoscut sub numele de "Polul Frigului", cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata fiind de minus 71,2 grade Celsius, scrie Daily Mail, preluat de Mediafax.

Aceasta temperatura este inscriptionata pe monumentul de la intrarea in localitate.

In mod ironic, numele localitatii se traduce prin "Apa care nu ingheata", desi chiar si atunci cand arunci apa fierbinte, aceasta ingheata in aer.

Localitatea, care are o populatie de 500 de oameni, se numeste astfel deoarece este situata langa o apa termala, la care se adapa turmele de reni.

In sat nu se poate cultiva nimic, astfel ca locuitorii se hranesc cu carne de ren si cal, peste crud inghetat si supa de carne.

Cele mai frecvente probleme cu care se confrunta locuitorii din cauza frigului excesiv sunt descarcarea bateriilor la masini, motiv pentru care se spune ca acestia lasa cele cateva masini pe care le detin cu motorul pornit tot timpul. Nici telefoanele mobile nu pot fi folosite, nu pentru ca n-ar avea retea, ci pentru ca nu functioneaza din cauza gerului. Totodata, avioanele nu pot ateriza in timpul iernii.

O alta problema serioasa a locuitorilor din aceasta zona este ingroparea mortilor. Pentru a sapa o groapa este nevoie de cel putin trei zile, dupa ce in prealabil se face un foc pe locul ales, care este lasat sa arda o zi intreaga pentru a dezgheta pamantul.

In localitate exista un singur magazin si o scoala, care nu se inchide decat atunci cand temperatura scade sub minus 52 de grade Celsius.

Satul este situat la 750 de metri deasupra nivelului marii, iar durata unei zile poate varia de la trei ore in decembrie la 21 de ore pe timpul verii, datorita apropierii de zona arctica.

Cel mai apropiat oras este Yaktusk, capitala regiunii Sakha din Rusia. Orasul are o populatie de 300.000 de locuitori, care spun ca infrunta frigul extrem cu ajutorul ”ceaiului rusesc”, asa cum numesc ei votca, scrie Business Insider. Yaktusk este punctul de intrare in Oymyakon.

Sursa foto: visityakutia.com