• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Box office-ul nord-american, in scadere cu 15% fata de 2013

Box office-ul nord-american, in scadere cu 15% fata de 2013 

Hollywoodul traverseaza cea mai dificila vara din ultimii opt ani, intrucat box office-ul nord american a inregistrat in sezonul estival o scadere de 15% fata de aceeasi perioada a anului 2013, informeaza variety.com.

In ciuda faptului ca in august doua filme hollywoodiene, "Gardienii galaxiei/ Guardians of the Galaxy" si "Testoasele Ninja/ Teenage Mutant Ninja Turtles", au obtinut incasari peste asteptari, box office-ul nord-american va incheia sezonul estival la cel mai scazut nivel din ultimii opt ani.

Gratie magiei oferite de imaginile generate pe computer, orase intregi se prabusesc saptamanal in filmele hollywoodiene din aceasta vara, fiind aparate de diversi super-eroi mascati, inspirati din revistele de benzi desenate. Reprezinta oare aceste filme anoste o metafora pentru o cetate a filmului bombardata tot mai mult de noi forme de divertisment sau ele marcheaza doar un esec momentan al unei industrii care va continua sa se extinda? 

"Totul se rezuma la o serie slaba de filme care nu rezoneaza cu preferintele consumatorilor", a declarat Eric Wold, analist la cabinetul B. Riley & Co.

"Ne asteptam la rezultate slabe inca de la inceput, insa situatia s-a inrautatit si mai mult pe parcurs", a completat el.

Directorii marilor studiouri cinematografice afirma insa ca involutia box office-ului este ciclica, nu una sistemica.

Platforme precum YouTube si Facebook si alte retele online cresc tot mai mult in popularitate, insa cineastii nu vor sa se recunoasca deocamdata invinsi. 

"Industria cinematografica este inca puternica, insa succesul financiar depinde intotdeauna de produsul in sine", a spus Rory Bruer, presedintele diviziei de distributie internationala in cadrul companiei Sony Pictures. "Daca ai o saptamana mai slaba, lumea spune: «Oh, industria are probleme». Dar, apoi, ai o lansare de film cu incasari spectaculoase, iar oamenii spun: «Industria merge mai bine ca niciodata»", a adaugat Rory Bruer. 

Pentru prima data in ultimii 13 ani, niciun film hollywoodian lansat in aceasta vara nu a depasit pragul incasarilor de 300 milioane de dolari in box office-ul intern. Cu exceptia filmelor "Guardians of the Galaxy" si "The Fault in Our Stars", placerea descoperirii unor noi francize a parut ca lipseste in randul publicului care a vizionat blockbusterurile din 2014. Continuarile francizelor au dezamagit in grup, iar scenariile au semanat prea mult intre ele. Aceasta lipsa de inspiratie creativa poate avea repercusiuni comerciale importante, mai ales intr-o epoca in care orice spectator poate deveni critic de cinema in spatiul online.

In comparatie cu anul trecut, incasarile sunt mai mici cu 5,6%, iar numarul spectatorilor este mai mic cu 5,5%. Chiar si proprietarii de cinematografe se asteapta deja ca Hollywoodul sa aiba probleme cu recuperarea terenului pierdut. "Cel mai probabil vom fi mai jos decat anul trecut", a spus Tim Warner, CEO-ul Cinemark. "Dar, daca vom fi aproape de cifra din 2013, va fi totusi o cifra impresionanta", a completat acesta.

"Cred ca box office-ul nord-american va fi numar de doua cifre (de ordinul miliardelor de dolari, n.r.) anul viitor", a spus Matthew Harrigan. "Si, daca nu va fi asa, atunci inseamna ca exista o problema serioasa", a adaugat el.  In 2013, box office-ul nord-american anual a atins nivelul record de 10,9 miliarde de dolari.


1 septembrie 2014 10:22
Modifică setările cookies