• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Castigatorii premiului Nobel pentru Chimie in 2013

Castigatorii premiului Nobel pentru Chimie in 2013

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2013 a fost atribuit cercetatorilor Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel "pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile in cazul sistemelor chimice complexe", a precizat Comitetul Nobel.

Sezonul Nobel pe 2013 a debutat luni, cand cercetatorii James E. Rothman, Randy W. Schekman si Thomas C. Südhof au fost recompensati cu premiul pentru Medicina, pentru descoperirea sistemului care regleaza traficul intracelular, un sistem major de transport din interiorul celulelor vii. 

Marti, cercetatorul belgian François Englert si cel britanic Peter W. Higgs au fost recompensati cu premiul Nobel pentru Fizica pe 2013, pentru descoperirea teoretica a mecanismului care contribuie la o mai buna intelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmata recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizata de experimentele ATLAS si CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN. 

Premiul Nobel pentru Literatura va fi atribuit joi. 

Castigatorul premiului Nobel pentru Pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri.  Cel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie. 


9 octombrie 2013 13:18
Modifică setările cookies