• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Gruparea terorista Statul Islamic controleaza aproape 50.000 de conturi pe Twitter

Gruparea terorista Statul Islamic controleaza aproape 50.000 de conturi pe Twitter

Cel putin 46.000 de conturi de pe site-ul de microblogging Twitter ar fi operate din partea gruparii teroriste Statul Islamic (SI), insa numarul real ar fi mult mai mare, releva un studiu american citat BBC News online.

Acesti sustinatori SI, identificati in ultimele trei luni ale lui 2014, au fost localizati in zone din Irak si Siria aflate sub controlul jihadistilor, se arata in raportul intitulat "Recensamantul SI pe Twitter" ("The Isis Twitter Census"), scris de catre JM Berger de la Brookings Institution si Jonathon Morgan, un expert.
 
Trei sferturi dintre sustinatorii gruparii posteaza mesaje in araba, iar unul din cinci in engleza, fiecare cont avand, in medie, 1.000 de abonati. Statul Islamic este cunoscut pentru faptul ca recurge la social media, in special Twitter, pentru a-si promova mesajul. "Jihadistii vor exploata orice fel de tehnologie care va functiona in avantajul lor", subliniaza Berger, adaugand ca SI "se bucura de mai mult succes decate alte grupari" teroriste.
 
Cele mai multe dintre aceste conturi SI au fost create in 2014, ceea ce sugereaza ca numarul lor creste vertiginos, in pofida celor aproximativ 1.000 de conturi legate de organizatie pe care Twitter le-a inchis in ultimele luni ale lui 2014.
 
Berger estimeaza in acest raport ca numarul maxim de conturi pro-SI ar fi de 90.000, dar precizeaza ca "cea mai buna" estimare este 46.000.
 
Cele mai importante conturi asociate SI disemineaza mesaje ale conducerii organizatiei - operatiuni militare, activitati ale organizatiei si inregistrari video care prezinta viata de zi cu zi sub conducerea SI, potrivit lui Zelin. Imediat dupa acest tip de conturi, afirma el, urmeaza cele detinute de persoane care nu au legaturi directe cu gruparea, dar care redistribuie mesajele.
 
Insa aceste conturi nu sunt folosite pentru recrutarea luptatorilor. "Recrutarea nu se face pe Twitter. Ea are loc, in cea mai mare parte, pe aplicatii ca Kik, WhatsApp si Skype, mijloace de comunicare de la persoana la persoana. Ceea ce fac jihadistii in mod public pe Twitter este sa atraga oameni", afirma expertul.

6 martie 2015 18:24
Modifică setările cookies